U Uljanikovom gradu nema interesa za brodogradnju


Danas je zadnji dan prijava za upis u srednje škole. Rang liste bit će objavljene u petak, 11. srpnja, a upisi će se obavljati od 14. do 18. srpnja. Uobičajeno, pojedine škole nemaju problema s ispunjenošću planiranih upisnih kvota, dok se u drugima zbog izostanka interesa, planirani razredni odjeli neće uspjeti formirati. Upravo je to slučaj Industrijsko-obrtničke škole u kojoj plan upisa predviđa 72 učenika, a u klupe će ih na jesen sjesti njih tek 40-ak. Ondje su u planu tri razredna odjela, s tim da ona koji bi trebao obuhvatiti zanimanja za brodograditelja, brodomehaničara i montera suhe gradnje vjerojatno neće zaživjeti.

Gotovo je frapantno da za nove smjerove brodomehaničar i brodograditelj uopće nema interesa unatoč tome što s Uljanikom imaju sklopljen sporazum o suradnji, odnosno stipendiranju učenika u drugom i trećem razredu. S druge strane, gotovo je popunjeno svih osam mjesta za, od ove godine novi smjer, instalater kućnih instalacija, koji objedinjuje zanimanja instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater i plinoinstalater.

I za ostale smjerove, a to su autolimar, autoelektričar, elektroničar-mehaničar, soboslikar ličilac interes je također prilično slab. Nema razlike ni kod novog programa "monter suhe gradnje" koji na neki način zamjenjuje onaj za zidara.

- Puno smo napravili na promociji, animirali smo učenike osmih razreda pulskih osnovnih škola, čak ih i dovodili u školu radi prezentacije ovih novih, ali i ostalih smjerova, i s obzirom na njihovo odobravanje, očekivali interes, no on je nažalost u potpunosti izostao, rekao nam je ravnatelj Gavrić.

Dodaje, da je, kao i uvijek, najtraženije zanimanje automehaničar, za koji je odmah i popunjeno predviđenih deset mjesta. Interes je za taj smjer veći i od plana. U odnosu na prošlu godinu, sada s dva smjera i broj učenika, još sam i uvjetno zadovoljan, s obzirom na apsurdno ukidanje bodovnog praga, zaključuje ravnatelj Gavrić.

Ekonomskoj školi učenici se upisuju u dva smjera, ekonomist i poslovni tajnik. Planirana su dva razreda ekonomista, odnosno 48 učenika i jedan razred poslovnog tajnika s 24 učenika. Već u prva dva dana primanja prijava, svi su razredi popunjeni, rekao nam je ravnatelj Petko Radulović.

Iznenađenja nema ni u pulskoj Gimnaziji. Uobičajeno je velik interes, no ondje, kaže ravnateljica Branka Antunović - Piton, nikad im nije ni bila upitna ispunjenost kvota.

Za srednjoškolsko obrazovanje u Gimnaziji, učenici su mogli izabrati između šest usmjerenja, a broj predviđenih mjesta ravnomjerno je raspodijeljen. Ukupno, za pet odjela opće gimnazije planiran je upis 140 učenika umanjen za broj ponavljača. Za prirodoslovno-matematički smjer planiran je upis od 28 učenika isto koliko i za jedan razred jezične gimnazije. Upisna kvota od 196 učenika već je popunjena. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter