U travnju kreće gradnja pulskog gradskog bazena

Simulacija budućeg Gradskog bazena
Simulacija budućeg Gradskog bazena

U Gradskoj palači predstavljen je glavni projekt izgradnje Gradskog bazena, te planirane radnje koje bi trebale rezultirati početkom radova u travnju 2017. godine, odnosno izgrađenim bazenom u siječnju 2018. godine. Projekt su predstavili dogradonačelnica, koja je i koordinirala cijelim projektom, Elena Puh-Belci, te voditelj projekta Filip Banovac, uz nazočnost predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordana Škuflića, te novog direktora Pula sporta Ivana Glušca.

Kreditno zaduženje 65 milijuna kuna

- Prošli tjedan ishodovana je građevinska dozvola i ulazimo u posljednju fazu realizacije projekta izgradnje Gradskog bazena. Ostvarili smo sve preduvjete za radnje koje ćemo sada poduzeti, prije svega kreditno zaduženje Pula sporta, te natječaj za odabir izvođača radova. Vodili smo se da bazen treba odgovoriti potrebama što šire populacije i podignuti razinu kvalitete života u Puli. Opredijelili smo se za dobar i kvalitetan objekt, koji će osim sportskim klubovima odgovoriti na potrebe i velikog broja građana, a ujedno smo vodili računa da ga iz proračuna možemo realizirati, rekla je u uvodu Puh-Belci.

Voditelj projekta Filip Banovac prezentirao je, pak, rješenje Uebisovih arhitekata Dina Krizmanića i Leonida Zubana. Gradski bazen sačinjavati će vaterpolski bazen dimenzija 34x25 metara, manji bazen dimenzija 25x10 metara, te "bazen za bebe", a sadržavat će i parkirnu površinu, garderobe, saunu, fitnes dvoranu, ugostiteljski objekt… te će biti dostupan i osobama sa smanjenom pokretljivošću te energetski efikasan.

- Sve prijedloge brojnih klubova i udruga prihvatili smo i ugradili u projekt. Dimenzije objekta bit će 67x53 metara i sačinjavat će ga tri etaže. Prometni pristup bazenu bit će iz Ulice Veruda, a objekt će imati dva trga i terasu. U suterenu će biti sve instalacije i tehnologija, odnosno kotlovnica, trafostanica, kemijski pogon i uređaj za pročišćavanje te se voda neće ispuštati u kanalizaciju već moći koristiti za druge potrebe, naveo je Banovac.

Nastavio je da će i pješački prilaz biti iz Ulice Veruda, dok će se stepenicama moći i iz smjera Doma sportova Mate Parlov. Vaterpolski bazen bit će dubok 2,2 metara s 12 pruga, a manji bazen bit će dubine od 0,8 do 1,2 metra s četiri pruge i koristit će ga neplivači, škole plivanja i osobe s invaliditetom. Na etaži bazena bit će i ugostiteljski objekt, prostor za osobe s invaliditetom, četiri garderobe s tuševima i sanitarnim čvorovima, sauna, te tehnička soba iz koje će se kontrolirati cijeli sustav. Na prvom katu su, pak, predviđene tribine s 320 mjesta, fitnes dvorana te multifunkcionalna dvorana.

- Objekt će biti armirano-betonski s čeličnom konstrukcijom krova. Procijenjeni troškovi kompletne izgradnje su 64,9 milijuna kuna, od čega na bazene otpada 48,8 milijuna kuna. Uređenje okoliša procjenjujemo na 4,1 milijuna kuna, opremu na 3,2 milijuna kuna, a opremu za sportska natjecanja na 1,9 milijuna kuna, dok je za uređenje infrastrukture predviđeno 0,86 milijuna kuna. Za upravljanje projektom i stručni nadzor predviđeno je 3,2 milijuna kuna, a rezerviranih sredstva bilo bi 2,7 milijuna kuna, naveo je Banovac, naglasivši da će pravu vrijednost projekta pokazati tržište na javnom natječaju za odabir izvođača radova, te se gradska uprava nada nižoj cijeni projekta.

Na pitanje zašto je na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, prilikom kalkulacija koliko će koštati vaterpolski i olimpijski bazen prezentirano da će vaterpolski koštati 45 milijuna kuna, a ovako ispada 20 milijuna kuna skuplji, dogradonačelnica Puh-Bleci navela je da je tadašnja prezentacija obuhvaćala samo cijenu objekta, koja je i sada 48 milijuna kuna.

Predviđeni početak gradnje u travnju 2017.

- Tada se dalo na pregled dvije varijante, ali samo objekta bazena, a ne i svih ostalih potrebnih segmenata, dakle bez opreme, okoliša, nove trafostanice, nadzora i vođenja projekta… Uostalom, tada nismo imali inpute i ovo je maksimalno zaduženje što ne znači da će toliko koštati projekt. Vjerujemo da će konačna cijena biti manja jer smo razradili projekt racionalno. Objekt neće biti nikakvo velebno arhitektonsko zdanje već će se racionalno uklopiti s ostalim sportskim objektima u okruženju i zajedno će činiti novo sportsko središte grada, odgovorila je Puh-Belci.

Nakon usvajanja proračuna narednog tjedna na Gradskom vijeću trgovačko društvo Pula sport, koje je isplatilo kredit za rekonstrukciju Doma sportova Mate Parlov, krenut će u javnu nabavu kreditnog zaduženja, te u javnu nabavu izvođača radova. Ne bude li žalbi na natječajima predviđa se da bi početak gradnje bio travanj naredne godine, a otvorenje bazena u prvom mjesecu 2018. godine. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter