U Tinjanu će se urediti Kuća istarskog pršuta

Zgrada buduće Kuće istarskog pršuta  u Tinjanu
Zgrada buduće Kuće istarskog pršuta u Tinjanu

Tinjansku je općinsku upravu potkraj prošle godine ugodno iznenadila lijepa vijest iz Ministarstva turizma, koje je na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture, ovoj općini u kategoriji interpretacijskih centara za projekt

Kuće istarskog pršuta odobrilo potporu u iznosu od 500.000 kuna. No, uz svaku dobru vijest ide i pokoja manje dobra, a u ovom slučaju je to činjenica da je Općina Tinjan za Kuću istarskog pršuta dobila samo polovicu traženih sredstava, pa sada treba dobro promisliti kojom će se dinamikom dodijeljena sredstva početi trošiti i iz kojih će se još izvora namaknuti novac koji nedostaje za realizaciju ovog projekta čija je ukupna vrijednost procijenjena na 2,5 milijuna kuna. 

Dodatna valorizacija

Projekt Interpretacijskog centra - Kuće istarskog pršuta za cilj bi imao dodatnu turističku valorizaciju istarskog pršuta kao tradicionalne gastronomske delicije, a kako se općina Tinjan već desetak godina brendira kao "općina istarskog pršuta", ovakvim bi se objektom konačno dobio sadržaj kojim bi se istarski pršut prezentirao kroz cijelu godinu, a ne samo u dva-tri dana listopadskog Internacionalnog sajma pršuta. 

Projekt Kuće istarskog pršuta odnosno njegovo idejno rješenje razvijano je, za potrebe prijave na natječaj Ministarstva turizma, u suradnji općinske uprave, Odjela za poljoprivredu Istarske

županije, Turističke zajednice središnje Istre, LAG-a Središnja Istra i porečkog arhitektonskog Studija Tissa. Za smještaj buduće kuće istarskog pršuta odabrana je zgrada u općinskom vlasništvu, nedaleko zgrade općinske uprave, u čijem se prizemlju trenutačno nalaze prodavaonica i frizerski salon. Lokacija je gotovo idealna, kuća je na frekventnom mjestu, i nadomak lokacije na kojoj se održava sajam pršuta, samo što je, poput mnogih javnih nezbrinutih zgrada, u stanju koje zahtijeva temeljitu građevinsku sanaciju. 

Zato je izvedba projekta i zamišljena u dvije faze, od kojih prva predviđa temeljitu građevinsku sanaciju zgrade, uključujući i zamjenu instalacija, za što su troškovi procijenjeni na 1,437 milijuna kuna. Dio građevinskih radova, primjerice zamjena krovišta što bi koštalo skoro 500.000 kuna, uvršten je i u drugu fazu čija je ukupna vrijednost 1,1 milijun kuna, a ostatak do tog iznosa obuhvaća troškove izrade i opremanja izložbene postave. 

Pršut Mediterana

Sam interpretacijski dio Kuće istarskog pršuta osmišljen je tako da na informativno-edukativan, ali istovremeno i zabavan i atraktivan način, gostima svih generacija predstavi ukupan tradicijsko-povijesni, gospodarski, gastronomski te kulturni i društveni značaj istarskog pršuta. Priča o pršutu ispričala bi se kroz pet tematskih

cjelina, a obilazak bi počinjao od prizemlja s jedne strane zgrade, nastavljao se usponom stepeništem na kat i razgledavanjem tamošnje postave, te završavao ponovnim silaskom u prizemlje. Prva scena prikazivala bi tradicijski način držanja odnosno uzgoja svinje u svinjcu tj. prašćaku ili prkatu, sve do trenutka kada ju se klipom kukuruza izmami van radi klanja. Sljedeća scena je prizor tradicijske praščine, s predstavljanjem kako podjele uloga unutar obitelji i susjedstva u ovom poslu, pa do završne obrade pojedinih dijelova svinjskog mesa.

Treća cjelina govori o istarskim tradicijskim proizvodima od svinjskog mesa, dakle ne samo o pršutu, a taj će dio biti poučan i za buduće istarske posjetitelje jer se namjerava prikazati i razlike u lokalnim tradicijama pojedinih istarskih mjesta ili subregija. Četvrta cjelina govorit će o istarskom pršutu danas, o tradicijskom specijalitetu koji je u današnje vrijeme registrirani proizvod zaštićen europskom oznakom izvornosti te tako u suvremenom kontekstu održava svoj od davnina cijenjeni ugled i kvalitetu. Naposljetku, peta cjelina nosi naslov "U svijetu pršuta Mediterana", i tu će se isticati sličnosti i razlike između istarskog pršuta u odnosu na pršute iz drugih jadranskih, mediteranskih i prialpskih država i regija, riječju - istarski će pršut u toj cjelini dobiti odgovarajući geografski i kulturološki kontekst. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter