U TESU stigla plaća za veljaču

Ukoliko bude održan, koncert podrške bit će najesen (M. MIJOŠEK)
Ukoliko bude održan, koncert podrške bit će najesen (M. MIJOŠEK)

Rajko Kutlača, pulski povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te predstavnik radnika u nadzornom odboru Uljanik-TESU-a, jučer je predsjedniku NO-a Đinu Šverku uputio zahtjev za hitno sazivanje sjednice tog tijela. Prema predloženom dnevnom redu, Nadzorni odbor trebao bi raspravljati o pisanom planu Uprave za osiguranje isplate jedne plaće mjesečno (čija je neisplata bila razlog za stupanje u štrajk koji je u međuvremenu zbog nedovoljne podrške članstva prekinut) te bi trebao obvezati Upravu na dostavu popisa i vrijednosti ugovorenih poslova i onih pred ugovaranjem te dostavu analize kadrovske strukture poduzeća s procjenom mogućnosti izvršavanja planova i osvrtom na zaposlenost 2015. i 2016. godine, napominje Kutlača.

- Nadzorni odbor bi trebao zauzeti i stav o razlozima otezanja predstečajne nagodbe, zadužiti Upravu za traženje konkretnije pomoći u poslovnom i društvenom okruženju i odrediti se prema postupku predsjednika Uprave Nevija Bugarina koji se 1. srpnja nije pojavio na skupu radnika iako je bio pozvan, veli Kutlača.

S namjerom sazivanja hitne sjednice NO-a Kutlača je prethodno upoznao Radničko vijeće.

U međuvremenu, usprkos dubiozama zbog kojih su radnici bili u štrajku, u TESU je jučer ipak stigla plaća za veljaču kojom će, kaže Kutlača, iscrpljeni radnici barem djelomično moći malo olakšati težak život bez redovitih primanja koji se sada svodi na dug od tri plaće.

Ukoliko bi se u srpnju isplatila plaća za ožujak, bili bi zapravo ispunjeni zahtjevi sada raspuštenog Štrajkaškog odbora o dinamici isplate jedne plaće mjesečno, što je bio i uvjet za prekid štrajka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Prikupljeno 937 kuna pomoći za 107 radnika TESU-a

Koncert podrške radnicima TESU-a koji se trebao održati 24. lipnja otkazan je nekoliko dana prije njegovog održavanja zbog najavljene kiše, a kada će biti određen novi datum nitko ne zna. Damir Bošnjak, predsjednik udruge Probudi se - Facebook Puljani humanitarci, koja je preuzela organizaciju koncerta, rekao je da se tijekom ljeta neće održati taj najavljeni koncert jer u Puli ima ionako mnogo koncerata. "Ukoliko bude održan koncert podrške to će biti najesen", naglasio je.

Udruga Probudi se je sredinom lipnja otvorila i poseban bankovni račun za pomoć radnicima, a račun je zatvoren krajem lipnja kako je to bilo i najavljeno. Bošnjak kaže da su prikupili 937 kuna te da će narednih dana taj novac predati radnicima. Kako TESU broji 107 radnika ispada da će svaki radnik u prosjeku dobiti 8,75 kuna! Inače, humanitarnu akciju pokrenula je ekipa s pazinske TV Istre, pa se ne može reći da Puljani nisu bili dobro informirani o problematici tvrtke kojoj država od lani ovršuje račun na osnovu ranijih dugova te time onemogućava da tvrtka, koja je u 100-postotnom državnom vlasništvu, uspješno realizira poslovne ugovore višemilijunske vrijednosti.

Bošnjak zaključuje da se članovi udruge neće zadovoljiti s prikupljenom pomoći od 937 kuna, već će se okrenuti prikupljanju pomoći u hrani koju će tijekom ljeta podijeliti desetorici ekonomski najugroženijih radnika TESU-a. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter