U Svijetu malvazije 140 uzoraka iz pet zemalja

Vladimir, Burić, Lorena Lazarić Stefanović, Nikola Benvenuti, Caroline Gilby i Dragan Pujas najavili su Vinistru (Davor ŠIŠOVIĆ)
Vladimir, Burić, Lorena Lazarić Stefanović, Nikola Benvenuti, Caroline Gilby i Dragan Pujas najavili su Vinistru (Davor ŠIŠOVIĆ)

Po 22. put međunarodna izložba vina i vinarske udruge Vinistra održat će se od 8. do 10. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, a njen program i naglaske predstavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u porečkom hotelu Parentium predstavnici njezinih organizatora i partnera.

Vinistru organizira Udruga vinara i vinogradara Istre Vinistra, a njen predsjednik Nikola Benvenuti na pressici je istaknuo da se očekuje oko 120 izlagača iz zemlje i inozemstva. Na ocjenjivanje, koje je također jučer počelo u hotelu Parentium, je prijavljeno ukupno 314 uzoraka vina, među kojima je 140 malvazija iz pet zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Španjolske i Grčke, koje sudjeluju u već tradicionalnom, sedmom po redu natjecanju "Svijet malvazija".

Terana 50 uzoraka

Malvazije se u Parentiumu ocjenjuju danas, a među 174 uzorka ostalih vina je i 50 uzoraka terana, koji se prvi put ocjenjuje u zasebnoj kategoriji s vlastitom komisijom.

-Teran je najvažnija autohtona crna sorta Istre, i posljednjih godina naši ju vinari razvijaju u nekoliko vrlo atraktivnih stilova, pa želimo ovoj sorti ukazati posebnu pažnju, neka se za nju čuje, pogotovo u svjetlu aktualnih problema s teranom za koje očekujemo da će se vrlo brzo riješiti", istaknuo je Benvenuti.

Novosti ovogodišnje Vinistre su izdvajanje dodjele priznanja nagrađenim vinarima u raniji termin, u srijedu 6. svibnja, kada se očekuje i dolazak predsjednika Svjetske organizacije za vino (OIV) Jean Marie Auranda; zatim besplatan ulaz za vinske profesionalce (ugostitelje i distributere) od 11 do 13 sati u prva dva dana sajma po prethodnoj registraciji na webu Vinistre, i nekoliko zanimljivih gostovanja. Tako će Vinistru pohodili delegacija francuske regije Champagne-Ardenne, predvođena predsjednikom regije Jeanom Paulom Bachyjem, koji je ujedno i predsjednik Europske organizacije za vino (AREV). Gosti iz Champagne predstavit će gospodarstvo svoje regije i naravno svoja poznata vina. Ove godine Vinistra prvi put ima i gastronomsku zemlju-partnera, a to će biti Nizozemska, s programom kulinarskih prezentacija te sljubljivanja jela s vinima.

Na pressici se predstavila i Caroline Gilby, predsjednica svih ocjenjivačkih komisija na Vinistri, kolumnistica vinskog časopisa Decanter i nositeljica titule Master of wine. Naglasivši kako je posebno profesionalno zainteresirana za vina srednje i istočne Europe, Gilby je rekla kako je fascinirana istarskim vinima, njihovim jedinstvenim stilom, i načinom na koji vino u Istri "komunicira" regiju i njene ljude.

Ohrabruje proizvođače

- Ovakva natjecanja potiču proizvođače vina na sve veću kvalitetu, a kako je vaša vinska industrija još prilično mlada, želim vaše vinare ohrabriti u suočavanju sa svjetskom vinskom konkurencijom. Jutros smo već kušali odlična vina, a do kraja ocjenjivanja očekujemo ih još jako dobrih", istaknula je Gilby, pohvalivši organizaciju ocjenjivanja za Vinistru koja je i tehnički vrlo dobra te omogućuje ocjenjivačima da se u potpunosti posvete svome poslu.

Treba istaknuti da je ocjenjivanje vina za Vinistru u potpunosti informatizirano zaslugom pazinske tvrtke E-Computing, tako da ocjenjivači svoje ocjene unose elektronskim putem, a zbrajanje i izračun plasmana obavlja posebno za ovu svrhu kreirani softver.

Na konferenciji za novinare predstavili su se i ovogodišnji zlatni sponzori Vinistre, Plava laguna čiji je predstavnik Dragan Pujas naglasio kako Vinistra svojim aktivnostima bitno podiže atraktivnost Istre kao turističke destinacije. Drugi sponzor je Erste banka čiji je predstavnik Vladimir Burić zahvalio Vinistri na uspostavljanoj suradnji. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter