U subotu smotra, u nedjelju fažanska riva u ulju

(P. LUKEŽ)
(P. LUKEŽ)

Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Sv. Elizej", već 13. u nizu, u organizaciji fažanske Agroudruge, odvija se ovog vikenda u Fažani. Na smotri sudjeluju maslinari, članovi udruge, s 53 uzoraka, od čega ih je 28 nagrađeno zlatnim medaljama, 11 srebrnim, a šest brončanim. Dobra maslinarska godina očituje se i u činjenici da su sva prijavljena ulja zadovoljila službene normative i uvrštena su u klasu ekstra djevičanskih ulja.

Predavanja za maslinare

Kako smotra "Sv. Elizej" nije samo prilika za podjelu priznanja vrijednim maslinarima, uz nju se vežu i brojni edukativni i zabavni sadržaji. Tako će se u subotu u Multimedijalnom centru s početkom u 14 sati održati niz predavanja agronomskih stručnjaka. O proljetnom programu zaštite maslina govorit će mag. ing. agr. Ivica Lađarević, o rezidbi, prihrani preko lišća i preko korijenja bitnih za oplodnju i urod maslina govorit će dipl. ing. agr. Edi Družetić, a o kvaliteti maslinovih ulja dr. sc. Karolina Brkić Bubola.

Dodjela diploma zakazana je za 16 sati na Župnom trgu, kod crkvice Blažene Djevice Marije od Karmela i sjedišta Agroudruge. Program će na tom mjestu svojim nastupima obogatiti i KUD Ulika iz Fažane i KUD Rakalj, nakon čega slijedi degustacija bakalara s nagrađivanim uljima ali i sladoleda oplemenjenog ekstradjevičanskim "zlatom".

Ugostitelji kuhaju

Novost smotre je nedjeljni program nazvan "Riva u ulju" - od 14 sati na rivi će se na štandovima nuditi maslinova ulja odlikovana zlatnim medalja, a kuhari lokalnih restorana na otvorenom će pripremati jela uz, naravno, ekstradjevičanska maslinova ulja.

Agroudruga broji oko 130 članova, a okuplja i dio maslinara i drugih poljoprivrednika s područja izvan Fažane. Suorganizatori 13. smotre su Turistička zajednica i Općina Fažana. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter