U Štinjan se ove godine ulaže čak osam milijuna kuna


U Mjesni odbor Štinjan u zadnje su se vrijeme uložila značajna financijska sredstava, a radovi i dalje napreduju. Trenutno se završava nova štinjanska lučica, koja bi prema najavama trebala biti gotova do Uskrsa i u kojoj bi se dobilo novih 180 vezova, a napreduju i radovi na daljnjem uređenju Hidrobaze. Radove smo jučer obišli u društvu predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Štinjan Dušanka Babića.

Pola kilometra nove plaže

- U tijeku je izgradnja još jednog "pera" na Hidrobazi kako bi se s lijeve i desne strane uredila nova plaža. Riječ je o gotovo pola kilometra nove plaže koja će se protezati lijevo i desno od već uređenog dijela. Uz plažu uredit će se i šetnica, a izvode se i radovi na infrastrukturi kako bi navedeni dio dobio struju i rasvjetu, pojašnjava nam Babić.

Ovih se dana u Štinjanu raskrčila i očistila velika gradska parcela na kojoj Štinjanci već godinama traže izgradnju javnih sadržaja koji ovom, sve većem i naseljenijem prigradskom naselju, kronično nedostaju. To je probudilo interes javnosti i nadu da se i u tom dijelu nešto konačno ipak "pokreće s mjesta".

- Riječ je o gradskoj parceli u Ulici Kašćuni većoj od tri tisuće kvadrata. S obzirom da je parcela mješovite namjene Mjesni odbor Štinjan godinama traži da se na tom području izgradi višenamjenski objekt s nužnim sadržajima poput marketa, mesnice, poštanskog i bankovnog ureda, ali i drugi nužni sadržaji poput ljekarne, turističke agencije, teretane… Nažalost, na javnom natječaju koji je proveden još 2004. godine izostao je interes investitora za javno-privatno partnerstvo, veli predsjednik MO-a.

- Mjesni odbor sada traži da Grad Pula raspiše javni natječaj kojim bi se investitoru dalo pravo građenja na ovoj zaista atraktivnoj parceli. Grad nas u tome podržava i pripreme za natječaj su u tijeku, a mi se, na dobrobit svih Štinjanca, nadamo da će netko iskazati interes te će mještani dobiti toliko nužne sadržaje, navodi nam Babić, dodajući da su, po urbanističkom planu, ovdje dozvoljeni objekti zdravstvene, veterinarske, trgovačke namjene, zatim izgradnja jaslica i vrtića, objekti kulturne namjene…

Inače, prema ovogodišnjem planu gradnje u Štinjan će se iz gradskog proračuna uložiti gotovo pet milijuna kuna. Od tog čak tri milijuna kuna ide na dogradnju mjesnog groblja, koja bi trebala početi uskoro, a milijun i 700 tisuća kuna odlazi na izgradnju ulica Trsine, Prilaz Plazine te dovršetak izgradnje Kalčeve ulice. U tom budžetu nije, naglašava Babić, trenutno uređenje Hidrobaze čije se vrijednost investicije procjenjuje na čak 3,7 milijuna kuna, od čega će 2,9 milijuna kuna biti osigurano gradskim proračunom, a 800 tisuća dotira Ministarstvo turizma na temelju Programa razvoja javne turističke infrastrukture. Još 130 tisuća kuna otpada na takozvane Male komunalne akcije koje predlaže Mjesni odbor. Sveukupno se u Štinjan, ove godine, ulaže preko osam milijuna kuna, dakle značajna financijska sredstva koja će podići standard života u ovom dijelu Pule.

Solarna javna rasvjeta

- U sklopu malih komunalnih akcija pojačat ćemo rasvjetu u mjestu. Kako se u mnogim ulicama javna rasvjeta nije mogla postaviti zbog imovinsko-pravnih problema došli smo na ideju da na tim dijelovima postavimo stupove sa solarnom rasvjetom. Stupovi su već postavljeni u ulicama Lungera i Runci, a uskoro ćemo postaviti i rasvjetna tijela, dok se obična rasvjeta postavila u Ulici Varoš, Putu za kanalić, a očekuje se postavljanje i u ulicama Puntiže i Šurida, doznajemo od Babića.

Nadalje, kako navodi, tim će se sredstvima dodatno opremiti dječja igrališta ali i fitnes zona za koju će se nabaviti nove sprave za vježbanje.

Do Uskrsa 180 novih vezova

Kako doznajemo od Marijana Rupenovića, predsjednika Pomorsko-športskog ribolovnog društva Štinjan novi dio sportske lučice Štinjan trebao bi biti gotov do Uskrsa, a Štinjanci će do tada dobiti novih 180 vezova. Završni radovi su u tijeku, molovi i vezovi su gotovi, a ukupna investicije vrijedna je više od četiri milijuna kuna. Taj su dio financirali sami članovi PŠRD-a Štinjan, dok ih je Grad Pula djelomično oslobodio obveze plaćanja komunalnog doprinosa (PŠRD Štinjan je platio 207,8 tisuća kuna, odnosno polovicu utvrđenog iznosa na ime komunalnog doprinosa od 415,6 tisuća). Koncesijski ugovor za sportsku luku Štinjan - Puntižela s PŠRD-om Štinjan potpisan je u travnju 2013. godine na 20 godina. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter