U srpnju sedam posto manje noćenja i dolazaka

Gosti zbog lošeg vremena napuštali kampove (Manuel ANGELINI)
Gosti zbog lošeg vremena napuštali kampove (Manuel ANGELINI)

Da je dosadašnji dio glavne sezone lošiji nego lani nije nikakva novost, posebice kada je Istra u pitanju. Plaže su puste, kao i središta turističkih mjesta u večernjim satima. Veći broj gostiju  vidi se jedino tijekom dana kada zbog lošeg vremena turistička središta budu zakrčena turistima i automobilima.

To potvrđuju i podaci županijske Turističke zajednice od 1. do 28. srpnja koji govore da je u Istri sedam posto manje dolazaka i noćenja. U konačnim brojkama to znači da je ostvareno 685 tisuća dolazaka i 5,2 milijuna noćenja. Ipak, ovaj loš rezultat, koji se može prije svega zahvaliti neuobičajeno kišovitom vremenu što je "zauzeo" dvije trećine srpnja, nije se uspio posve istopiti i to ponajprije zahvaljujući dobrom rezultatu iz prvog polugodišta. Naime, u kumulativu, odnosno od početka godine pa sve do 28. srpnja, dolasci su ostali na istoj razini kao i lani, dok su noćenja u padu za jedan posto.

Znajući da Istra većinu kapaciteta ima u kampovima gdje bilježi najveći pad, jasno je da je da je upravo ovaj segment turizma dosad najviše podbacio. Ipak su to gosti koji plaćaju paušal ili dolaze individualno kada izvide kakva je situacija s vremenom. A i odlaze prije ako se vrijeme pokaže lošim pa stoga ne čudi što su gosti iz velikih istarskih kampova odlazili usred tjedna.

Za razliku od kampova, privatni smještaj, prema podacima iz TZ-a, bilježi veći broj noćenja, mada se brojni iznajmljivači žale da su prazni. Ipak, mora se uzeti u obzir da je broj novih smještajnih kapaciteta u velikoj mjeri u svim turističkim odredištima porastao, dok je broj gostiju u srpnju bio manji nego lani. I hoteli su nešto lošije popunjeni nego lani, a razloga za to ima više - od visokih cijena u odnosu na konkurenciju, loše vrijeme, ali i povratak konkurenata poput Grčke koja bilježi dvoznamenkaste poraste.

Prema ovim statistikama najviše su podbacili Nijemci koju su do 28. srpnja bili u padu po noćenjima za čak 22 posto, što je manje za oko 250 tisuća noćenja. Slijede ih Nizozemci koji su ostvarili 23 posto manje noćenja, a upravo je srpanj mjesec njihovih godišnjih odmora. To je još 150 tisuća noćenja manje. Za 12 posto manje je noćenja Rusa, a osam posto domaćih gostiju. Osim njih sva su druga značajna turistička tržišta Istre u plusu ili na istoj razini kao lani. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter