U središnju Istru dolaze pretežno obitelji s djecom

Na drugom mjestu po broju noćenja tvrtka Rusticor - Villa Gimino
Na drugom mjestu po broju noćenja tvrtka Rusticor - Villa Gimino

U prvih devet mjeseci Turistička zajednica općine Žminj zabilježila je veliki porast dolazaka od 14,61 posto, a porast noćenja od 16,37 posto. U prvih devet mjeseci evidentirano je 5.249 dolazaka i 49.820 noćenja što znači da se prosječni turist na Žminjštini zadržao u prosjeku 9,5 dana. Njemački gosti, kao i uvijek dosad, na prvom su mjestu dolazaka i oni pokrivaju 61,74 posto svih dolazaka (lani 62,9).

Žminjština ima 134 smještajnih objekta

Na drugom su mjestu Austrijanci sa 7,06 posto (lani 5,94 posto), pa možemo zaključiti da više od dvije trećine turista dolazi s njemačkog govornog područja. Treće i četvrto mjesto zauzimaju gosti iz Beneluksa: Belgijanci s 6,84 posto, a odmah do njih susjedi Nizozemci s 5,11 posto dolazaka. Spomenimo da peto mjesto zauzimaju Poljaci s 2,77 posto, šesto Francuzi s 2,71 posto, a tek sedmo Talijani 2,4 posto.

- Trenutno na području Žminja brojimo 134 smještajnih objekta, ponajviše kuća za odmor, zatim apartmana i soba te više od 650 kreveta, kaže djelatnica Turističke zajednice općine Žminj Lenka Šajina dodavši da postoji stalna tendencija rasta.

- Iznajmljivači sve više rade na kvaliteti svoje ponude, ne samo da grade bazene, već i dodatni sadržaj: za djecu, saune, iznajmljuju bicikle, sprave za vježbanje itd. Na svom području imamo u ponudi i kuću za odmor s pet zvjezdica - Vila Murva, veli Šajina.

Najviše interesa za Feštinsko kraljevstvo

- Gosti su pretežno obitelji sa djecom, a u pred i posezoni - bračni parovi. Pošto je Žminj na idealnoj poziciji, sve im je blizu, banke, pošta, marketi, pekara, mesnice, restorani, pizzerije. Nedostaje nam samo suvenirnica! A zbog sve većeg broja turista na našem području nadam se da ćemo i to imati ubrzo u ponudi, kaže Šajina.

Gosti se najviše interesiraju za špilju Feštinsko kraljevstvo, freske u crkvicama sv. Antuna opata i sv. Trojstva, starogradsku jezgru, gastronomsku ponudu, degustaciju sira u Orbanićima, iskazuju interes za organizirane mjesečne sajmove, biciklističke rute po cijeloj Istri, a pogotovo u slučaju lošeg vremena zanimaju se za turističku ponudu na području cijele Istre.

- Stoga nastojimo sakupiti što više informacija, letaka i ponude iz cijele Istre kako bi naši gosti mogli dobiti potrebne informacije i kako bi ih mogli uputiti. U Žminju se mnogo radi na održavanju postojećih tradicionalnih manifestacija, ali i osmišljavanju novih. Manifestacije koje se održavaju već dugi niz godina nastojimo uvijek osvježiti nekim novim sadržajem. Ove smo godine objavili turističku brošuru na tri jezika, krenulo se s izradom nove web stranice i prijevodom, a tijekom listopada krećemo s organiziranim  početnim tečajem njemačkog jezika za iznajmljivače, kaže Lenka Šajina.

Svaka sezona je malo bolja od prethodne

Najuspješniji ovogodišnji iznajmljivači po broju noćenja na području Žminjštine su Vila Vidulinka i tvrtka Rusticor.

- Ove smo godine bili puni 21 tjedan, lani tek 15 tjedana, zadovoljni smo, jer je svaka sezona barem malo bolja od prethodne, kaže Helena Vrtačić koja se ovom djelatnosti bavi od 2007. godine dodajući da im glavnina gostiju dolazi s područja Njemačke, Austrije i Nizozemske, a ove su godine imali nekoliko skupina Norvežana i Šveđana. Budući da bilježe najveći broj noćenja na području općine komparativnu prednost njihove vile vidi ponajviše u samom kapacitetu (22 postelje), ali i trudu da svake godine osmišljavaju dodatni sadržaj što je uvjet podizanja cijene. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter