U sedam mjeseci komunalni redari napisali 55 kazni

Akcije kontrole držanja pasa bile preventivne pa su izdana samo upozorenja
Akcije kontrole držanja pasa bile preventivne pa su izdana samo upozorenja

I dok se komunalni redari nekih istarskih gradova poput Rovinja i Poreča, hvale dobrim rezultatima svoga rada koje su postigli tijekom ove turističke sezone, sami ili u suradnji s policijom, pulski su komunalni redari samozatajni. Ljudi negoduju zbog ilegalnih prodavača svjetlećih igračaka na Forumu, bespravnog kampiranja i spavanja po zelenim gradskim oazama, pasa koji se sami prošetavaju gradom i nuždu obavljaju u gradskim parkovima… i usput pitaju "rade li išta gradski 'komunalci'?".

Izlaze po prijavi

No, ako je suditi prema odgovoru kojeg smo ovih dana dobili na naš upit od nadležnih gradskih službi, komunalni redari Grada Pule ipak su radili! Komunalni redari tijekom cijele godine, kako kažu iz Grada, sustavno i planski idu u ophodnje po gradu, izlaze na teren po svakoj prijavi stanaka te poduzimaju aktivnosti sukladno svojim ovlastima, kažu nam u uvodu svog odgovora.

"Ove godine, zaključno s 31. srpnjem, izrečeno je 55 kazni u iznosu od 70.325 kuna. Poduzete su i četiri zajedničke akcije s policijom u vezi pravilnog izvođenja pasa na javnim površinama. Od ukupno 50 kontroliranih vlasnika pasa, 35 njih na ispravan su način izvodili svoje ljubimce, dok je kod njih 15-ero utvrđena nepravilnost. Budući da su akcije bile preventivne i edukativne prirode, vlasnicima pasa izrečena su samo upozorenja", kažu iz Grada Pule.

Svojim djelovanjem komunalno redarstvo, ističu nadalje, svakodnevno utječe na poboljšanje stanja na terenu na području grada Pule, čemu doprinose i aktivnosti ostalih institucija u postupcima iz svojih nadležnosti.

E sad, rade li dovoljno i jesu li redari naplatili puno ili malo kazni, ukoliko je to nekakav pokazatelj, teško je odgovoriti. Naime, dovoljno je primjerice naglasiti da su redari Grada Rovinja u sedam mjeseci ove godine izrekli gotovo stotinu, odnosno točno 95 kazni samo zbog zauzimanja zelene površine?! Potom su ispisali još 19 kazni i uručili ih bespravnim kamperima te još 25 kazni zbog zauzimanja javne površine, dakle ukupno 139 kazni. Pritom su naplatili manje od pulskih kolega, odnosno ukupno 57.500 kuna, ali istovremeno potražuju još 39 tisuća kuna, što čini gotovo sto tisuća kuna, pa je mogući zaključak da su i Puljani mogli bolje. Grad je veći, ima više komunalnih redara, nered je vidljiv svake večeri i to po gradskim trgovima i ulicama centra grada…

Donijete nove mjere

S obzirom da se, primjerice, ilegalni prodavači u Rovinju i Poreču redovito kažnjavaju i tjeraju, a da u Puli svoje svjetleće igračke ispucavaju u zrak tik pred Gradskom palačom i nosom gradonačelnika, zanimalo nas je što o svemu kaže gradonačelnik Boris Miletić.

- Komunalni redari svakodnevno su na pulskim ulicama i u skladu sa svojim ovlastima provjeravaju poštivanje komunalnog reda. Podsjetit ću, uvažavajući prijedloge samih građana, ugostitelja i mjesnih odbora, 2014. godine Gradsko vijeće Grada Pule usvojilo je izmijenjenu Odluku o komunalnom redu u kojoj su donesene određene mjere koje danas doprinose poboljšanju kvalitete života u našem gradu. Pitanje ilegalne prodaje na pulskim ulicama u ingerenciji je gospodarske inspekcije koja je dužna voditi nadzor o načinima prodaje takvih proizvoda. Grad Pula izdaje odobrenja i rješenja za prodaju proizvoda ili suvenira isključivo na unaprijed predviđenim mjestima za prodaju, a ukoliko se eventualni zakupnik ne pridržava uvjeta koja su prethodno propisana, Grad može zabraniti daljnju prodaju, pojašnjava gradonačelnik Miletić i dodaje da su samo za bespravno zauzimanje javne površine, komunalni redari do kraja srpnja ove godine naplatili ukupni iznos kazni od 29 tisuća kuna.

- Vezano pak za pitanje ilegalnih kampista, to je aktivnost koja je u nadležnosti turističke inspekcije, odnosno države i na to mi kao Grad nemamo apsolutno nikakav utjecaj. Smatram da je to još jedan dobar primjer zašto nam je potrebna decentralizaciji ovlasti jer lokalna samouprava može puno brže i efikasnije riješiti određene probleme poput ovog, kaže gradonačelnik. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter