U Rovinju neobična plantaža - banana

Ljube Briškovski kraj stabla banane (N. O. R.)
Ljube Briškovski kraj stabla banane (N. O. R.)

- Tko kaže da u Rovinju ne rastu banane?! - tim nas je riječima, nasmijan od uha do uha, dočekao Ljube Briškovski, vlasnik ranča Fortuna, poznati uzgajivač trakenerski konja, povevši nas u obilazak neobične plantaže. Naime, na njegovom ranču,  smještenom na samom izlazu iz Rovinja, i u neposrednoj blizini ceste za Pulu, raste ne jedno, već trideset stabala banana.

- Prvo je stablo zasađeno još 1983. godine i od tog jednog i jedinog danas imam mini plantažu. Naime, dok sam vodio konje na ispašu, u šumi sam primijetio neobično i zapušteno stablo koje me privuklo ljepotom svojih listova. Obilazio sam ga i primijetio da nitko o njemu ne vodi brigu, pa sam ga doslovce "preselio" na ranč. Nakon tri godine pažnje i njege, stablo je dalo ploda. Bili su to mali, ali preslatki plodovi, zahvaljujući kojima sam shvatio da je riječ o stablu banane.

Iz godine u godinu, svoje sam znanje o drveću  banane upotpunjavao, a uz pomoć knjiga i sam sam naučio kako ga presađivati. Danas, pak na mom ranču od tog jednog jedinog stabla imam novih trideset, a od gostiju iz Australije saznao sam da je to Australska banana, ispričao nam je povijest pronalaska i dozrijevanja tropskog voća u Rovinju, ponosni vlasnik mini banana Ljube Briškovski.

Od rančera, ali i uspješnog poljoprivrednika, doznajemo i da sa svojih stabala svake jeseni ubere oko 150 kilograma ploda, odnosno, po pet kila sa svakog drva. No, za razliku od "uvoznih", rovinjske su banane manje i slađe.

- Svake se godine, bilo u listopadu ili studenome, počastim svojim bananama. Kroz desetak dana vjerujem da će se ova voćarsko-gurmanska priča ponoviti, kaže Ljube, iskoristivši prigodu da pozove sve zainteresirane sugrađane da ga posjete na Fortuni, kako bi im poklonio sadnicu drva banane.

- Riječ je uistinu, o atraktivnom stablu koje uspijeva dati ploda. Ujedno, rovinjska su stabla banana i "živi" dokaz da se uz malo pažnje, ljubavi i njege, na oko nemoguće pojave mogu pretvoriti u nešto lijepo i prihvatljivo, neovisno o klimi, podneblju i ljudima, zaključio je Ljube Briškovski. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter