U Roču najatraktivnija stijena za penjanje u regiji

Bolder za početnike, ali i iskusne penjače (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Bolder za početnike, ali i iskusne penjače (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Najatraktivniju stijenu za penjanje u regiji (bolder), izgrađenu u ročkom Domu kulture i planinarsko - pješačku stazu "Sedam slapova" uređenu u dolini rijeke Mirne, dobio je sjever Istre u sklopu projekta "Buzet outdoor". Riječ je o projektu provedenog kroz javni poziv Ministarstva turizma Fonda za razvoj turizma.

Ukupna vrijednost projekta je 750.000 kuna od čega je ministarstvo osiguralo 600.000 kuna. Nositelj projekta je Grad Buzet, suradnici su Turistička zajednica, Sportsko penjački klub Vertical, buzetska planinarska podružnica HPD Planik, Mjesni odbor Roč, a njime se prvenstveno nadogradio sadržaj javne turističke infrastrukture u funkciji razvoja novih turističkih itinerera. Upotpunjena je rekreativna ponuda slobodnog i sportskog penjanja u periodu pred i post sezone te podignuta kvaliteta specifičnih oblika turizma.

I za domaće

Predstavljajući projekt uređenja i opremanja zatvorenog penjališta "Roč" i planinarske staze "Sedam slapova" na jučerašnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je Buzet u sklopu natječaja Ministarstva turizma uspio realizirati ovaj projekt penjačke stijene i pješačke staze koji osim značajnog turističkog benefita, ima rekreacijsko sportske potencijale. - Osim penjališta na otvorenom dobit ćemo i sadržaje u zatvorenom. Pored brojnih turista koji zahvaljujući slobodnom penjanju dolaze na buzetsko područje, potaknut ćemo i Buzećane da se rekreativno bave slobodnim penjanjem, istaknuo je Žulić.

Zadovoljstvo što je ukupna hrvatska turistička ponuda s projektom Buzet outdoor bogatija u tom vidu pustolovnog i sportskog oblika turizma, izrazio je i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca.

- Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine prepoznaje upravo pustolovni i sportski turizam kao jedan od posebnih oblika turističke ponude koji može stvoriti dodatne motive dolaska u Hrvatsku i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci već i tijekom čitave godine, izjavio je Koraca.

Svjetski trendovi pokazuju porast alternativnih oblika turističke ponude. Postoji potencijal ulaganja u takve oblike turističke ponude na hrvatskom području, kao što su izgradnja posebne infrastrukture, penjačkih smjerova, biciklističkih i pješačkih staza, u visini od oko 160 milijuna eura.

 - Od ovog projekta Buzet outdoor očekujemo da će dati svoj doprinos u dodatnoj diverzifikaciji hrvatskog turističkog proizvoda i pomoći razvoju kombiniranih oblika turističke ponude, upravo povezivanjem sportskog i pustolovnog oblika turizma s gastronomijom, kulturom, ali i zdravstvenim turizmom, rekao je Koraca.

Blizina penjališta

Direktorica Turističke zajednice Buzeta Nada Prodan Mraković istaknula je da će stijena za penjanje uvelike doprinijeti obogaćivanju i kvalitetnom sadržaju Buzet outdoor segmenta slobodnog penjanja kojeg na buzetskom području razvijaju od 2010. godine, koordinirano zajedno sa klubovima i Gradom Buzetom te svim zainteresiranima za takav sadržaj. Upravo Dom kulture u Roču pokazao se kao najprimjereniji za takvu stijenu u zatvorenom prostoru i zbog blizine vanjskih penjališta zbog kojih u Roč godinama dolaze penjači iz Europe.

Na Buzeštini na otvorenom ima preko 300 smjerova, oni se svakim danom nadopunjuju. Želimo postati prepoznatljivi po outdoor aktivnostima upravo stoga što povećavaju broj dolazaka i noćenja. Zbog povoljnih klimatskih uvjeta može se penjati tijekom cijele godine, a penjačka stijena u zatvorenom će doprinijeti daljnjem razvoju tog segmenta slobodnog penjanja, istakla je Prodan Mraković. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter