U Puli upisana 603 studenta, slobodno 391 mjesto

Studij ekonomije najatraktivniji je u Istri, ali i na državnoj razini (D. JELINEK/NL)
Studij ekonomije najatraktivniji je u Istri, ali i na državnoj razini (D. JELINEK/NL)

U ljetnom roku na pulsko Sveučilište Jurja Dobrile upisana su 603 studenta, dok je za jesenski upisni rok ostalo 391 slobodno mjesto.

Među upisanim studentima je 514 redovnih, 88 izvanrednih i jedan stariji od 25 godina.

Prema podacima koje su nam dostavili sa Sveučilišta, najviše je studenata, njih 331, upisalo preddiplomski studij na Odjelu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković". Najveći je interes za četiri studija (financijski menadžment, marketinško upravljanje, menadžment i poduzetništvo te turizam), gdje je upisano po 50 studenata. Studij kulture i turizma upisalo je 26 redovnih i 34 izvanredna studenta. Na Ekonomiji je u jesenskom roku ostalo 229 slobodnih mjesta, a kvota je 560.

Na Odjelu za humanističke znanosti upisano je 57 redovnih studenata, najviše na preddiplomski sveučilišni studij hrvatskog jezika i književnosti (21) i povijesti (20). Iako je za studij hrvatskog i književnosti-latinskog i rimske književnosti predviđena kvota od šest mjesta, interesa očito nije bilo, pa nije upisan nijedan student. U jesenskom je roku na ovom odjelu ostalo 19 slobodnih mjesta.

Na Odjelu za studij na talijanskom jeziku upisana su četiri studenta, dok je za jesenski ostalo slobodno čak 21 mjesto. Petnaest studenata upisalo je Odjel za glazbu, gdje je u jesenskom roku ostalo osam mjesta.

Odjel za odgojne i obrazovne znanosti privukao je 96 studenata: najviše ih je upisalo studij predškolskog odgoja, četrdeset redovitih i 34 izvanredna studenta. Na ovom odjelu ostala su slobodna 63 mjesta.

Interdisciplinarni studij (Znanost o moru, Informatika) upisalo je stotinu studenata. Informatika je bila privlačnija, pa su taj studij upisala 93 studenta. Slobodno je ostalo 51 mjesto.

Preporuka HZZ-a: Smanjite broj ekonomista
Prema preporukama za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja u 2013. godini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, obrazovni program u kojem treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata u Istarskoj županiji je ekonomija (stručni i sveučilišni studij).

Za područje Pule Zavod još preporučuje smanjenje obrazovnih programa u području sveučilišnih studija talijanskog te hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, ali i studija izvan pulskog sveučilišta - kineziologije i politologije. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter