U Puli ponovno haraju trovači pasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni tri mjeseca otkako je otrovan pas na livadi na Marsovom polju, zaprimili smo prijavu o novom pokušaju trovanja, ovaj put na Verudi, u šumici na Sisplacu iznad Uljanikovog stadiona koja vodi prema Lungomareu.

Za razliku od trovanja na Marsovom polju, od čijih je posljedica pas rotvajler vrlo brzo uginuo, ovaj put je trovanje bilo bez smrtnih posljedica. Vlasnik je, naime, na vrijeme primijetio da je pas pokušao pojesti meso te ga je spriječio pa je pojeo vrlo malu količinu. Posljedica je bilo teško povraćanje i nemoć, no preživio je.

- Želio bi upozoriti vlasnike pasa da budu na oprezu. Moje pas je srećom preživio, no neki drugi možda neće biti te sreće, rekao nam je vlasnik labradora koji je pojeo otrovano meso na Verudi i koji kaže da je dobro pregledao komad mesa i vidio da se radi o nekoj mješavini mesa u koju je netko stavio otrov za štakore.

Veli da je meso pokupio i bacio ga u kontejner te pozvao policiju. Iz policije su mu kazali da će poslati nekog na taj teren, međutim, kaže da ne vjeruje da će se otkriti tko je ondje postavio meso. Počinitelje takvih djela, dodaje, gotovo nikad se ne otkrije.

Potvrdili su nam to i pulski veterinari kada se pojavio slučaj trovanja pasa na Marsovom polju. Ono što se može učiniti, preporučili su iz Veterinarske stanice, je da vlasnici budu konstantno na oprezu te da ne ostavljaju pse bez nadzora.

Kažu da je najopasnije pustiti psa da sam njuška po grmlju i šumici. Najbolje je psa držati na povocu, poručuju veterinari, te izbjegavati šetnje na mjestima gdje se zna da je bilo pokušaja trovanja.

Također, važno je i pratiti ponašanje psa jer se uz sve mjere opreza može dogoditi da pas ipak pojede otrov. Simptomi su vrlo očiti - pas odjednom postane snužden, slini, trese se i gubi dlaku. U tom je slučaju važno hitno se javiti veterinaru jer je dovoljna vrlo mala količina otrova da pas ugine.

Slučaj pokušaja trovanja pasa u ovoj šumici međutim nije usamljen. Vlasnik psa nam je nakon nekoliko dana javio da je pronađeno još zatrovanih hrpica mesa te je policija sat i pol bila na uviđaju. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter