U Puli otvorena prva socijalna trgovina

Svečanost otvaranja socijalne trgovine u Šijani (D. Memedović)
Svečanost otvaranja socijalne trgovine u Šijani (D. Memedović)

Socijalna trgovina, prva u Puli u kojoj će se najugroženiji građani moći snabdjeti potrebnih prehrambenim i higijenskim namirnicama, otvorena je u subotu na Trgu 1. istarske brigade u Šijani. Inicijativu je prije godinu i pol pokrenula, a sada je i realizirala udruga Pokret za čovjeka. Kako je njen predsjednik Dario Benčić naveo, korisnici socijalne trgovine bit će najpotrebitiji građani Pule. Za prvih 30 dana djelovanja određeno je da pravo na korištenje imaju osobe s prihodovnim cenzusom od 800 kuna, a budu li donacije i izdašnije, tako bi se i cenzus mogao dizati.

- Itekako postoji potreba za ovakvom uslugom u Puli, a desetak je ljudi već upisano na listu korisnika socijalne trgovine. Iduće srijede, od 18 do 20 sati, naša će vrata biti otvorena i pozivam sve građane koji udovoljavaju kriteriju da se odazovu sastanku, kao i one koji mogu dati donaciju, rekao je Benčić. Za dokazivanje cenzusa potencijalni korisnici morat će posegnuti za potvrdama porezne uprave ili centra za socijalnu skrb.

Objekt ima 26 kvadrata, bit će otvoren od ponedjeljka do petka od 18 do 20 sati, a tih dva sata po pet dana u tjednu građanima će na raspolaganju biti članovi i volonteri udruge. Police socijalne trgovine punit će se donacijama iz raznih izvora, između ostalog i zahvaljujući suradnji sa svim trgovačkim centrima u Puli. Dakle, objekt u Šijani otvoren je i svim ljudima dobre volje, donatorima i volonterima.

- Majka Terezija jednom je rekla da nisu svi kadri učiniti velika djela, ali jesu male stvari s puno ljubavi. Koliko je ova trgovina veliko djelo? Svakako je u nju uloženo puno ljubavi, empatije i entuzijazma svih naših članova i volontera. Činjenica je da živimo u društvu nepravde. Ima puno potrebitih za koje ni sustav ni javnost ne zna. Slika je da u Puli potrebitih uglavnom nema, ali stvarnost je sasvim drugačija. Puno je gladnih građana Pule i okolice i puno je djece koja će jedini dnevni obrok dobiti u školi. Siromaštvo nije izbor, poručio je Benčić okupljenima. Trgovinu je prerezavši vrpcu svečano otvorila Jelena Beljan, najmlađa osnivačica Pokreta za čovjeka. Udruga je osnovana u rujnu 2015. godine, a danas broji desetak članova.

Objekt je podignut na zemljištu koje je udruzi na 10 godina ustupio Grad Pula.

- Uz socijalni program, Grad Pula je i na ovaj način dao dodatnu pomoć siromašnim građanima. Želim puno sreće udruzi, da im projekt uspije, ali i da imaju što manje korisnika i što više donatora, poručila je Elvira Krizmanić Marjanović, gradska pročelnica za društvene djelatnosti.

Tajnica udruge Tanja Župarić Beljan zaslužnim je institucijama, pojedincima, tvrtkama i udrugama, poput Grada i udruge "Naš san njihov osmjeh", uručila zahvalnicu za pomoć u ovom projektu. U sklopu programa nastupili su folkloraši KUD-a "Mate Balota" iz Raklja. (Zvjezdan STRAHINJA)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter