U Puli obilježen Svjetski dan beskućnika

U OŠ Šijana održana akcija 'Beskućnici svom gradu'
U OŠ Šijana održana akcija 'Beskućnici svom gradu'

Svjetski dan beskućnika, 10. listopada, obilježen je u Puli, zajedno s organizacijama iz čitavog svijeta, koje na različite načine provode aktivnosti u cilju senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Ove godine diljem zemlje, članice Hrvatske mreže za beskućnike, provele su akciju pod nazivom "Beskućnici svome gradu", u sklopu koje su korisnici, volonteri i djelatnici prihvatilišta i prenoćišta proveli po jednu društveno korisnu akciju u svojim lokalnim zajednicama.

Pulski su beskućnici tako, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pula, bojali zidove i uredili prostorije Osnovne škole Šijana, odnosno prostorija za talijanski jezik te prostora grupe produženog pedagoškog tretmana.

- U akciju je uključeno 10-ak beskućnika, i kao dosadašnjim akcijama, rado sudjeluju i pomažu u zajednici. Štoviše, vesele se sličnim akcijama i volontirali su na mnogima, rekla nam je voditeljica pulskog prihvatilišta Helena Babić s kojom smo razgovarali, a koju smo zajedno s 10-ak pulskih beskućnika posjetili u OŠ Šijana tijekom radova.

Veli nam da je akcija povodom Svjetskog dana beskućnika zapravo dobar uvod u radno-okupacijske terapije koje se odnedavno provode u Dnevnom boravku prihvatilišta te da je jučerašnja akcija jedna od prvih aktivnosti na kojima će sudjelovati. Kaže da se njihovi korisnici uvijek rado odazovu, da žele biti korisni široj zajednici, a ujedno se na takav način "skida" određena stigma i predrasude o beskućnicima koji se često nalaze u podređenom položaju, pogotovo po pitanju zapošljavanja.

Upravo je to i cilj akcije kao i  želja da se šira javnost i nadležni upozore na činjenicu da u gradovima diljem Hrvatske ljudi borave na ulicama, objektima bez struje i vode te im je potrebna pomoć. Naime, unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnike.

- Prema našim podacima, u Istri je od 30 do 50 beskućnika. Kapacitet pulskog prihvatilišta je za 11 osoba. Cilja nam je stoga, pa i ovakvim akcijama, pokušati proširiti kapacitete za još 20 osoba, kaže nam Babić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana beskućnika, pulsko prihvatilište je, kao i ona diljem zemlje, imalo Dane otvorenih vrata za posjete svih građana. Kako je istaknula i voditeljica pulskog Crvenog križa Jasna Vekić, građani su im, odnosno volonteri od iznimne pomoći jer bez njih ne bismo mogli. Tako su se volonteri odazvali i akciji u OŠ Šijana - djevojke ne starije od 16 godina koje su nam rekle da je volonterstvo nešto što "liječi" dušu te pozvale sve koji mogu da se uključe u volontiranje te pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

OŠ Šijana i beskućnike u akciji tijekom današnjeg dana posjetila je i dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, kazavši da će i nadalje podržavati svaki oblik uključivanja u zajednicu. Istaknula je da su korisnici prihvatilišta naši sugrađani kojima je potrebna pomoć te da će, kao društveno odgovorna zajednica pomoći i već pomažu. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter