U Puli obilježen Dan narcisa

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U organizaciji Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea – Pula danas je na gradskoj tržnici održana humanitarna akcija Dan narcisa, posvećen borbi protiv raka dojke i povećanju svjesnosti o ovom javnozdravstvenom problemu. Naime, u Hrvatskoj se 2.500 žena godišnje suoči s dijagnozom smrtonosne bolesti karcinoma dojke, a stopa smrtnosti u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. 

Tijekom nekoliko jutarnjih sati volonteri i prijatelji udruge prodavali su narcise i drugo cvijeće, sadnice i rukotvorine po simboličnim cijenama, a prikupljeni iznos iskoristit će se za brojne aktivnosti kluba Gea. 

-Ovo je 18. akcija koja se održava neprekidno od 2000. godine i svake nas godine veliki broj građana podrži, što donacijom cvijeća, što kupovinom. Od rasadnika velike količine donirao nam je Levanić iz Valture, ali i drugi, i svima želim reći veliko hvala, a posebno Zorici Grgorinić koja je obišla cijelu Barbanštinu, prikupila velike količine cvijeća i donijela nam ih. Kao i dosad, prikupljeni iznos utrošit ćemo za nadopunjavanje opreme kao i brojne preventivne djelatnosti koje provodimo u Gei, rekla nam je predsjednika Kluba Gea Ljiljana Vojnić. 

Akciju su, baš kao i godinama dosad, podržale brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života grada, liječnici s kojima Gea surađuje, od ginekologa do onkologa, medicinske sestre, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, učenici i nastavnici Medicinske i Ekonomske škole. 

Prema riječima ravnateljice Medicinske škole Gordane Ćoso, oni su uvijek prisutni na humanitarni akcijama pa su tako već brojne aktivnosti učenika ove škole zakazane za travanj i svibanj. 

-U ovoj akciji sudjelujemo u prodaji cvijeća i jako dobro nam ide. Naši su učenici uvijek prisutni kad treba, točni su, prvi dođu, lijepi u uniformama i jako zainteresirani sudjelovati, izjavila je ponosno ravnateljica Ćoso. 

Jedni od najvećih donatora današnje akcije bili su i Grad Pula i Istarsko narodno kazalište koje je ovom prigodom predstavnicima Gee uručilo simbolični ček na 22 tisuće kuna, prihod od najgledanije ovogodišnje predstave „Djevojačka večer“. 

-Ovo je jedna plemenita akcija gdje i osobno svake godine nastojim biti prisutan i dati podršku Klubu Gea u edukaciji građana o ovom javnozdravstvenom problemu. Upravo je to primarni cilj ove udruge, da građani shvate kako je prevencija ključna u borbi protiv te bolesti koja je, ako se na vrijeme otkrije, izlječiva. Stoga, svatko tko brine o svom zdravlju mora poslušati savjete članova Gee i reagirati na vrijeme što im osigurava uvjete za izlječenje. Drago mi je da Grad Pula prati Geu i kroz proračun i u sklopu ove akcije te da se ove godine donacijom pridružilo i Gradsko kazalište, izjavio je jučer pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je uz istarskog župana Valtera Flega sudjelovao u prodaji narcisa. 

I Inner Wheel Klub Pula priopćio je kako je donirao novac Klubu žena liječenih od karcinoma dojke – Gea Pula prikupljene organizacijom humanitarne tombole na Dan žena. 

- Tako prikupljen novac svake se godine donira Klubu Gea, a ove je godine humanitarnom tombolom prikupljeno 3.180 kuna. Članice IWK Pula dvojako sudjeluju u organizaciji ove aktivnosti, prikupljaju i pripremaju nagrade za kupce humanitarne tombole, te su i same kupci humanitarne tombole. Pozivu na sudjelovanje humanitarnoj akciji odazvao se veliki broj ljudi, te im se IWK Pula, u ime Gee, na tome zahvaljuje. IWK Pula posebnu zahvalu upućuje gospođi Nensi Modrušan koja već dugi niz godina u svojim ugostiteljskim objektima omogućuje provođenje ove humanitarne akcije, rekla je prigodno predsjednica IWC Pula Danijela Križman Pavlović. (S. Z. T.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter