U Poreču jesen toplija za jedan stupanj

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Državni hidrometeorološki zavod objavio je klimatološku ocjenu protekle jeseni (rujan, listopad i studeni) koja je u većem dijelu zemlje bila temperaturno i oborinski prosječna.

No, u Istri je jesen bila nešto toplija od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), pa je tako u Pazinu temperatura bila 0.8 stupnjeva iznad prosjeka, a u Poreču za čitav stupanj. Toplije je bilo i na području središnje Hrvatske, Gorskog Kotara, Like, Liburnije i sjeverne Dalmacije. Za razliku od najvećeg dijela Hrvatske gdje su ove jeseni zabilježene posve prosječne oborine u Istri je zabilježeno kišno (Pazin bilježi 143 posto oborina u odnosu na prosjek) ili vrlo kišno vrijeme (Poreč bilježi 155 posto oborina). Najviše kiše u odnosu na prosjek palo je na području Rijeke, a najmanje u Komiži na otoku Visu.

Mjesec studeni je temperaturno bio prosječan ili nešto topliji od prosjeka (Gospić, središnja Hrvatska, Istra). I u Pazinu i u Poreču temperatura je bila za 1.4 stupnja toplija od višegodišnjeg prosjeka. Analiza količina oborine za studeni pokazuje dramatičnu količinu oborina na području grada Rijeke gdje je palo 278% oborina u odnosu na višegodišnji prosjeka u Rijeci (486 milimetara). Istočna Istra uključujući Pazin također je potpala u kišnu zonu, dok je količina oborina u zapadnoj i južnoj Istri bila prosječna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter