U planu Fond za ravnomjerni razvoj Istre

Završje (N. LAZAREVIĆ)
Završje (N. LAZAREVIĆ)

- Financijska situacija županijskog proračuna je stabilna, što je imperativ, a tome je tako jer smo na vrijeme anticipirali sve moguće opasnosti uslijed porezne reforme, odgovorio je istarski župan Valter Flego u ponedjeljak na aktualnom satu Županijske skupštine vijećnici Sandri Ćakić Kuhar (IDS) te najavio dodatne uštede na županijskim materijalnim rashodima, donacijama i plaćama.

Ta bi se sredstva usmjerila u novoosnovani županijski fond za ravnomjerni razvoj Istre koji bi potpomogao one istarske općine i gradove koji nemaju dovoljno inicijalnih sredstava ni za prijavljivanje razvojnih projekata na europske fondove. Novi uređaji (CT i MR) za ranu dijagnostiku u Opću bolnicu Pula trebali bi stići na jesen, nakon provedenog javnog nadmetanja, kazao je župan Flego županijskom vijećniku Zdenku Pliška (ISU). Uređaj za magnetsku rezonancu bit će jačine 1,5 tesla, a CT 128-slojni, što znači vrlo kvalitetni, istakao je Flego. Obnova krovišta zgrade psihijatrije iste bolnice uvrstit će se u rebalans županijskog proračuna već na idućem zasjedanju županijske skupštine, najavio je župan odgovarajući nadalje na Pliškov upit. Maju Šarić (SDP) je zanimalo kada će se izgraditi rotor u poduzetničkoj zoni Barban, čija se vrijednost procjenjuje na pet milijuna kuna, budući da trenutno prašina s ceste otežava rad tamošnjih poduzetnika, među kojima i onima s osjetljivom elektroničkom opremom. Župan Flego je nedavno zatražio od resornog ministarstva da uvrsti taj zahvat među prioritete te da se nada pozitivnom odgovoru. Tko će spaljivati RDF/SRF otpad iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, upitao je Marino Roce (HDZ). Načelnik županijske uprave Valerio Drandić je najavio da će ŽGCO Kaštijun započeti s radom početkom kolovoza, ali da spaljivanje otpada još nije ugovoreno. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša u tijeku su pregovori s potencijalnim korisnicima otpada, međutim, situacija nije kritična, jer postoji mogućnost deponiranja otpada u sklopu centra na duži period.

Kada će započeti obnova županijske ceste Kaštelir-Gedići (ŽC 5041) na kojoj se nedavno dogodila tragična nesreća s troje poginulih, pitala je Nevija Poropat (IDS). Župan Flego je izrazio duboku sućut obiteljima stradalih te istaknuo da je obnova ove 2,3 kilometara duge dionice po hitnom postupku ubačena u ovogodišnje planove Županijske uprave za ceste. Prva faza će se asfaltirati već u svibnju, a druga na jesen. Damir Kajin (ID) je zatražio da se asfaltira lokalna cesta Livade - Završje, "jer ti ljudi tamo žive kao u 19. stoljeću" (asfaltirani pristup postoji samo iz sjevernog smjera op. n.). Josip Zidarić iz županijskog odjela za održivi razvoj mu je odgovorio da to nije jedina prometnica kojoj je potreban asfalt, napomenuvši da je među prioritetima i ona Valtura-Budava-Kavran, i zbog Cromarisovog uzgajališta riba. Kajin smatra da se za asflatiranje može iznaći novaca budući se samo na području Grada Buja godišnje održava 50 manifestacija te da bi ta sredstva trebalo preusmjeriti u egzistencijalne potrebe stanovništva Istre. Kajin je "devastaciju obale kod kamenoloma Rakalj iz kojeg je izvađeno sto milijuna dolara kamena" nazvao civilizacijskom sramotom. Zidarić mu je odgovorio da taj kamenolom više nema koncesiju za eksploatiranje te da je prema prostornom planu na tom području planirana izgradnja marine i turističkog kompleksa.

Novi hospicij u Puli bit će smješten na izdvojenoj parceli uz novu bolnicu, odgovorila je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić Živolić vijećniku Vladimiru Buršiću (nezavisni s liste IDS-a). O samoj realizaciji hospicija već ovaj tjedan nastavljaju se razgovori triju partnera u tome projektu: Porečko-pulske biskupije, Grada Pule i Istarske županije. Tedi Chiavalon (IDS) se zanimao za situaciju u vodnjanskom Lovačkom društvu Jedinstvo koje je već gotovo godinu dana blokirano, a nedavno je paralelno osnovano Lovačko društvo Vodnjan, pa sada članovi ne znaju kome su dužni plaćati članarinu, a lovna je sezona na vratima. Mladen Milohanić iz županijskog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu istakao je da koncesiju na tamošnje lovište i dalje ima stara udruga "Jedinstvo", da nova udruga nije njen pravni sljednik te da treba pričekati rješavanje statusa stare udruge na sudu. Josip Anton Rupnik (Zeleni savez) je upitao župana koji je njegov stav oko naftnih bušotina u Jadranu te zatražio da županija pokrene inicijativu za snažnije oporezovanje one industrije koja emitira ugljični dioksid u atmosferu. Principijelni je stav Istarske županije da se protivi Termoelektrani Plomin C na ugljen, kazao je Flego dodavši da bi uvođenje dodatne naknade značilo da se prešutno pristaje na ugljen. Što se tiče bušotina županijski stav nije a priori protiv, ali je Istarska županija uputila određene primjedbe na rizike onečišćenja okoliša koje proučava Studija utjecaja na okoliš. Vili Rosanda (IDS) je predložio da županija osmisli način poticanja lokalnih i regionalnih suvenira u turizmu nauštrb prevladavajućih suvenira masovne proizvodnje iz uvoza s čime se složio župan Flego kazavši da će prijedlog na razradu uputiti Istarskoj razvojnoj turističkoj agenciji. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter