U petak u Svetvinčentu 3. festival sira

Posjetitelji će ove godine moći kupovati na porcije (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)
Posjetitelji će ove godine moći kupovati na porcije (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)

Izložba, prodaja i degustacija sireva, prezentacija malih proizvođača ulja, lavande, meda, suvenira, priprema jela iz domaće kužine, radionice, predavanja te izbor naj-koze i bogat glazbeno-zabavni program, sve će se to održati 11. i 12. srpnja u Svetvinčentu, na 3. Festivalu sira.

Program su danas predstavili organizatori Elvis Percan, upravitelj Zadruge dva roga, Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat te Dean Pustijanac direktor TZ-a Svetvinčenat. Osim programa festivala, najavljeno je i osnivanje klastera istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda o čemu će biti riječi na predstojećoj inicijativnoj skupštini koja će se održati 11. srpnja u 16.30 sati u Art centru u Savičenti.

Percan je istaknuo da ovogodišnji festival nudi zaista bogat program, kao novost je istaknuo mogućnost kupnje sira na porcije za sve posjetitelje, te napomenuo da je ulaz na manifestaciju besplatan. Najavio je nadalje prezentaciju LAG-a (Lokalne akcijske grupe) čiji su članovi, kazavši da će se u sklopu prezentacije u Art centru oba dana festivala od 20 sati održati predavanja Južna Istra i razvojna strategija, te Lider program i EU-fondovi.

- Ove godine imamo više izlagača nego lani, očekujemo ih dvadesetak. Pokazatelj je to da festival raste i sve je više prepoznat kao dobro mjesto za prezentaciju i ponudu sireva, pogotovo onih malih proizvođača, rekao je Percan. Kao posebnost festivala Percan je istaknuo proglašenje najboljeg ovčjeg, kravljeg i kozjeg sira, i to po izboru publike, koje će se održati u subotu u 23 sata u kaštelu.

Pustijanac je naglasio da će se tijekom ovogodišnjeg festivala obilježiti 15. naj-koza, tradicionalna manifestacija koju će ove godine prigodno proslaviti. U planu je velika torta i brojna iznenađenja i nagrade za sudionike, posebno one najmlađe koji sudjeluju u ex temporeu.

Program 3. Festivala sira počinje u petak u 18.30 sati na placi istarskim balunom u izvedbi domaćih folklornih društava, a službeno otvorenje održat će se u 19 sati u kaštelu. Od 19 do 2 sata posjetitelji će moći uživati u izložbi, prodaji i degustaciji sireva, izložbi malih proizvođača ulja, lavande i ostalog, moći će prisustvovati pripremi jela u "domaćoj kužini" te bogatom glazbenom programu koji će se cijelo vrijeme održavati na placi.

Drugoga dana festivala, u subotu u 18 sati održat će se izbor naj- koze na koji je zasad prijavljeno tridesetak koza. Od 19 do 2 sata također će se održavati prezentacija i degustacija proizvoda, zabavni program i radionice, ali i najavljena predavanja u Art centru. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter