U Pazinu otvoren ured TZ-a središnje Istre

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

U ulici Velog Jože u Pazinu svečano je otvoren ured Turističke zajednice središnje Istre. U nazočnosti velikog broja uzvanika, predstavnika jedinica lokalne samouprave središnje Istre, agroturizama i iznajmljivača istarski župan Valter Flego istako je kako je ovo važan događaj jer predstavlja zajedništvo svih jedinica lokalne samouprave središnje Istre, ali i jedinstvo središnje Istre s ostalim krajevima, jer cijela Istra predstavlja jedinstven turistički proizvod.

- To se nije dogodilo slučajno već predstavlja rezultate dugotrajnog isplaniranog i održivog puta. Unutrašnjost Istre bilježi porast sadržaja, dolazaka i noćenja, a nadam se da će tako ostati i u naredim godinama. Prema podacima s turističkih sajmova i prezentacija, među stranim turistima vlada veliki interes za središnju Istru, rekao je Flego.

Stoga je zahvalio svima koji slijede vjerodostojan i konzistentan put koji uz doživljaje gostima nudi domaće autohtone proizvode, a sve rezultira time da gosti s istarske obale dolaze u unutrašnjost i obrnuto. Tomu će, kaže Flego svakako doprinijeti i ovaj ured kojem će Županija i Turistička zajednica Istarske županije biti pouzdan partner.

- Turistička zajednica središnje Istre teritorijalno je najveća turistička zajednica na području poluotoka i predstavlja jedinstven primjer uspješnog objedinjavanja područja s čak devet jedinica lokalne samouprave, radi stvaranja jedinstvene destinacije, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Područje TZSI obuhvaća općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Petar u Šumi, Sveti Lovreč, Tinjan i Grad Pazin. Lani je na tom području ostvaren iznadprosječan turistički promet. Ostvareno je

217.451 noćenja i 27.799 dolazaka što čini porast od 27 posto u noćenjima i 28 posto u dolascima u odnosu na godinu ranije, rekao je Krulčić.

- Indeksi povećanja među najboljima su u Istri, što upućuje na zaključak da je unutrašnjost sve privlačnija gostima Poluotoka. Naime, Područje TZSI u ovom trenutku broji ukupno 3.368 kreveta i 571 smještajnih objekata, ponajviše kuća za odmor, odnosno vila s bazenima. Novi je turistički ured smješten u poslovnom prostoru koji je TZSI ustupio Grada Pazin, a oko 50 tisuća kuna potrebnih za uređenje prostora osigurale su jedinice lokalne samouprave članice TZSI. Ovo je privremeno rješenje, dodaje Krulčić dok se ne sanira prostor TZSI u staroj zgradi u ulici  Franine i Jurine.      

Direktorica Turističkog ureda TZSI Sanja Kantaruti podsjetila je kako je lani realizirano niz uspješnih projekata, a odlična godina zaključena je s čak dvije "Zlatne koze" i to za Smotru vina središnje Istre, nagrađenu u kategoriji najboljeg gourmet eventa, koja se godinama održava u organizaciji Općine Gračišće i "Zip line" tvrtke "Quadruvium", koji je proglašen jednim od najboljih turističkih proizvoda u Istri. Kvalitetu projekata, koji će u skorijoj budućnosti dodatno unaprijediti turizam središnje Istre, prepoznalo je i Ministarstvo turizma, koje je temeljem Programa za razvoj javne infrastrukture u sklopu Fonda za razvoj turizma, koncem 2016. godine Općini Tinjan dodijelilo 500 tisuća kuna za projekt interpretacijskog centra "Kuće istarskog pršuta" i  343 tisuća kuna Općini Gračišće za projekt uređenja centra za posjetitelje "Katinina kuća". Tako je za područje TZSI ovim putem osigurano čak 843 tisuće kuna bespovratnih sredstva, odnosno najviše od svih ostalih na području Istre. 

U 2017. predstoji realizacija nekoliko važnih projekata, poput izrade Strategije razvoja turizma i operativnog marketinškog plana središnje Istre. Ovi će dokumenti donijet konkretan i detaljan pregled zatečenog stanja, definirati u kojem se smjeru treba razvijati turizam u središnjoj Istri, koje turističke proizvode i koji vid turističke infrastrukture razvijati i plasirati na tržištu, odredit će kompatibilnosti s turizmom na obalnom dijelu Istre te predvidjeti rast turističkog prometa u predstojećih pet godina. "Uz to nastavljamo s brendiranjem destinacije, te daljnjim promoviranjem resursa kojima raspolažemo, s posebnim naglaskom na adventure, gastro i kulturne proizvode", kaže Kantaruti. (Mirjan RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter