U Pazinu održan Festival palačinki

Župan Valter Flego pripremao je istarsku, a gradonačelnik Renato Krulčić pazinsku palačinku (M. MIJOŠEK)
Župan Valter Flego pripremao je istarsku, a gradonačelnik Renato Krulčić pazinsku palačinku (M. MIJOŠEK)

Treći pazinski Festival palačinki u subotu je donio mnoštvo slatkih, ali i slanih užitaka velikom broju sladokusaca koji su u srce Istre došli probati nešto od delicija koje su za njih pripremali kako kuhari poznatih restorana i hotelskih tvrtki, tako i učenici ugostiteljskih škola. Festival su u ranim prijepodnevnim satima, dok pazinski Spomen dom još nije bio ispunjen gužvom, simbolički otvorili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i istarski župan Valter Flego pripremajući pazinsku i istarsku palačinku, obje jako zanimljive i atraktivne kako receptom i izgledom, tako i simbolikom svojih sastojaka. Krulčićeva pazinska palačinka punjena je kaldirskim jabukama, pazinskim medom, orasima i cimetom, dok je Flegova slana istarska palačinka nadjevena istarskim pršutom i sirom, te posipana sitno mljevenim sjemenkama bundeve odnosno cuke. Župan Flego tom je prilikom pokazao kako suvereno vlada vještinom okretanja palačinki u zraku.

Osim čitavog predvorja Spomen doma, Festival palačinki je se proširio i velikim šatorom, a u tri velike kuhinje i nekoliko manjih kuharski su timovi pripremali vrlo zanimljiv izbor kreativnih palačinki. Timovi slastičara iz hotelske tvrtke Maistra pripremali su desetak vfrsta slatkih i slanih palačinki, među njima i pazinske i istarske palačinke promovirane na otvorenju festivala. Veliko zanimanje posjetitelja privukao je štand Srednje škole Mate Blažine iz Labina, na kome su se uz ostale pripremale posebno kreirane kovarske i učkarske palačinke, s pršutom, maslinama i drugim slanim dodacima. Štand tvrtke Malin također je nudio i slatke i slane palačinke, ali i one u zapečenoj varijanti. VR Choco Art je ponudio čak deset vrsta palačinki, među kojima su posebno zanimljive bile slane vegetarijanske palačinke, te one bezglutenske. Agroturizam Stara štala ponudio je palačinke s domaćim džemovima, dok je pazinska palačinkarnica odnosno creperie La marenda uz palačinke ponudila i belgijske vafle.

Ovaj je festival bio lijepa prilika ne samo da se posjetioci oslade i ukusno počaste svoje najbliže, već i da se prikaže što se sve može napraviti s palačinkama i od palačinki, koliki se odmak može napraviti od onih klasičnih ugostiteljskih palačinki punjenih samo jednim namazom, kakav se gurmanski ali i estetski učinak može postići uključe li se mašta i kreativnost u osmišljavanje jela od ove jednostavne namirnice. Čini se da su hit ovogodišnjeg Festivala bile slane palačinke, ove godine ponuđene u mnogo više različitih kreacija nego prijašnjih godina.

Osim samih palačinki pripremanih na licu mjesta, na sajamskim su se štandovima nudile i druge istarske delicije, od sireva i kobasica preko meda i kolača pa sve do vina. Na štandu Vinistre najveća je potražnja vladala za slatkim muškatima desetak istarskih proizvođača, no dovoljno je interesa bilo i za terane i malvazije, ovisno o osobnim preferencama kušača palačinki i njihovih vizija koja se vina s kojim palačinkama najbolje slažu.

Gastronomski dio Festival palačinki bio je garniran i mnogim pratećim programima, od dječje igraonice, nastupa mađioničara, prikazivanja filmova, pa do glazbenih, plesnih i kazališnih intermezza. Kao i lani, Festival se proširio i cijelim gradom akcijom popusta i produljenog radnog vremena u pazinskim dućanima, a siti i zadovoljni posjetitelji mogli su se na samom kraju dana opustiti uz koncert grupa Night express i SARS u velikom šatoru na pazinskom Trgu slobode.

Treći pazinski Festival palačinki uspješno je i za svaku pohvalu organizirala gradska uprava u suradnji s pazinskim Udruženjem obrtnika, Pučkim otvorenim učilištem, LAG-om Središnja Istra i Turističkom zajednicom Središnje Istre. Ovom je manifestacijom ujedno otvoren i bogat program pazinskog Veselog prosinca, s nizom programa koji će potrajati sve do nove godine. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter