U Pazinu i Buzetu minus deset stupnjeva!

Zaleđeni Pazinski krov (Snimio: L. NADIŠIĆ)
Zaleđeni Pazinski krov (Snimio: L. NADIŠIĆ)

Kao što je bilo najavljivano, nakon noći s petka na subotu, Istra se jutros probudila okovana minusima. Temperature su se tijekom noći spustile do minus deset stupnjeva, a uz buru koja je puhala osjećajna je temperatura (takozvani "RealFeel") bila i puno niža. Primjerice, u osam sati ujutro u Puli je termometar bilježio minus pet stupnjeva, no osjećajna je temperatura bila minus deset stupnjeva! 

Najhladnije u zemlji bilo je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri gdje je u subotu ujutro izmjereno jminus 23,1 Celzijevih stupnjeva, na Zavižanu je bilo minus 20, na Platku minus 16, dok je, prema pregledu dnevnih ekstremiteta na stranici portala Istramet u Istri najhladnije bilo na Učki (Poklon) gdje je zabilježeno minus 12,2 stupnjeva. Slijede redom minusni rekorderi: Čepić (-11,1), Livade (-10,4), Pazin (-10,3), Buzet (-10,1), Cerovlje (-9,6) i Žminj (-9,4). Zanimljivo je da je u Istri u subotu zabilježena i najviša temperatura u Hrvatskoj i to na svjetioniku Porer te je iznosila minus 0.9 stupnjeva.  

Sinoćnji minusi posljedica su vrhunca ledenog vala koji je Hrvatsku i Istru, zbog pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla, počeo zahvaćati još od sredine tjedna. I dok su sibirske hladnoće ostatku Hrvatske donijele brojne nevolje – od snježnih oluja, srušenih stabala, nestanka struje, Istra je ostala pošteđena neprilika. Kako su nam jučer potvrdili vatrogasci te Županijski centar 112 vremenske neprilike nisu uzrokovale nikakve nepogode. Barem one za sada vidljive. Koje su posljedice iznimno niske temperature ostavile na poljoprivrede kulture tek će se vidjeti. Moguće su, upozoravali su i prije stručnjaci, veće štete, posebice po masline, voćke. 

Sutra i prekosutra očekuje nas, vele na Istrametu, pretežno oblačno vrijeme, sredinom dana uz mogućnost pokoje pahulje snijega. Puhat će slaba do umjerena, navečer na Kvarneru ponovno jaka bura. Jutarnje temperature zraka od -8 do -1°C, dok se dnevne vrijednosti očekuju između -1 i 3°C. Jutra će dakle i dalje biti iznimno hladna! Iako nas malo toplije vrijeme očekuje u ponedjeljak, prava zima nastavit će se tako i u tjednu pred nama. 

Podsjetimo, kod ovakvih temperaturnih ekstrema stručnjaci preporučuje odijevati se slojevito, po mogućnosti da odjeća bude od materijala koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, poput vune na primjer, dok bi vanjski sloj odjeće trebao bi biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati, preporučuju liječnici. Ukoliko se ipak izlazi na otvoreno treba obavezno zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, dok bi obuća trebala biti topla i komotna, bez visokih peta ili potplata koji uzrokuju proklizavanje. Po ovakvim hladnoćama valja izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći, kao i izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama. Jednako kao i tijekom velikih vrućina, i sada je nužno unositi u organizam dovoljno tekućine, posebno tople čajeve i juhe.

(B. PETROVIĆ)

 

 

 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter