U Pazinu do četvrtka palo 165 mm oborina

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Dugotrajni kišni period nastavio se i u četvrtak u većem dijelu Istre, jedan dan duže od meteorološke najave početka dužeg sunčanog razdoblja koje bi od petka trebalo potrajati sve do utorka.

U četvrtak su kišonosni oblaci zahvatili ponajviše istočni, a dijelom i središnji dio poluotoka, dok su zaobišli zapadnu obalu Istre. Do 14 sati u četvrtak je najviše oborina Istramet zabilježio na Labinštini (u Labinu je palo 12, Čepiću 14, dok je Ripenda mjerila 16 milimetara) i Pazinštini (Cerovlje i Belaj 9, Učka 8, Pazin 7, Žminj 5 milimetara).

Visoke temperature

Od ostalih istarskih mjesta spomenimo da je u Barbanu do 14 sati palo 8 milimetara, a u Medulinu 6 milimetara kiše. Za zimsku veljaču temperature su u 14 sati prema podacima Istrameta bile vrlo visoke: 13 stupnjeva u Rovinju, 11 u Umagu, Novigradu, Bujama, Poreču i Puli, 9 u Vodnjanu, 8 u Pazinu, Buzetu i Labinu.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Pazinu je do četvrtka palo 165 milimetara oborina. Tridesetogodišnji prosjek za to razdoblje iznosi 30 milimetara (lani je do 18. veljače palo samo 20 milimetara) što znači da se prema mjerilima DHMZ-a radi o ekstremno kišnoj veljači za razliku od siječnja koji je bio u granicama tridesetogodišnjeg prosjeka odnosno oborinski prosječan. Samo je južna Istra zajedno s Kvarnerom prema objavljenoj karti DHMZ-a bila u kišnoj zoni, dok je rekorder Mali Lošinj u kojem je tijekom siječnja palo nevjerojatnih 180,6 milimetara kiše što iznosi 207 posto od višegodišnjeg prosjeka. Temperaturno gledajući siječanj je u čitavoj Hrvatskoj ujednačeno bio nešto topliji od višegodišnjeg prosjeka. U Pazinu je prosječna temperatura bila 1,3, u Poreču i Malom Lošinju 1,5 stupnjeva, a u Rijeci 1,7 stupnjeva viša od prosjeka.

Hladnoće gotove?

- Sudeći prema aktualnom prognostičkom materijalu, zima je rekla svoje. Iako je do kraja mjeseca moguć prodor hladnijeg zraka uz stvaranja sredozemne ciklone, veći zimski scenariji nas ne očekuju, poručuju iz Istrameta, internetskog portala za praćenje meteoroloških postaja. Budući da klimatološka zima završava sa zadnjim danom veljače prilika za hladnije zimske epizode gotovo da više nema budući da nas u nadolazećem periodu očekuje toplo vrijeme uz povremene oborine. Ipak, u ožujku su mogući jači prodori hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta što ne bi bilo neočekivano, ali bi bilo nepoželjno zbog štete koju bi hladnoća izazvala biljnom i životinjskom svijetu te poljoprivredi.

U petak povoljne prilike za organizam

Biometeorološke se prilike u čitavoj Hrvatskoj tijekom petka prognoziraju vrlo povoljnima. Većina bi se ljudi trebala osjećati dobro, a poteškoće se ne očekuju ni kod kroničnih bolesnika. Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

DHMZ također donosi prognozu osjeta ugode prilikom boravka na otvorenom. Na ljestvici od -4 do +4 osjet ugode na sjevernom Jadranu tijekom petka kretat će se između vrijednosti -2 (hladno vrijeme za koje se preporuča odjenuti odijelo i kaput) i vrijednosti -1 (svježe vrijeme za koje se preporuča odjenuti odijelo te ogrtač ili vjetrovka). (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter