U općini Višnjan ima dosta nesređene dokumentacije

Ailin Brgudac i Mladen Buršić  (M. RIMANIĆ)
Ailin Brgudac i Mladen Buršić (M. RIMANIĆ)

Kao što je i obećao stupajući u utorak 31. siječnja na dužnost vladina povjerenika za općinu Višnjan, Mladen Buršić održao je konferenciju za novinare. Podsjetivši kako za njega to nije ništa novo jer mu je to drugi put da je imenovan vladinim povjerenikom za ovu općinu. U ova su protekla četiri dana on i pročelnica Ailin Brgudac imali pune ruke posla provodeći primopredaju, zapravo prijem, jer kako kaže Buršić, bivši načelnik Milan Dobrilović nije im, kao što je uobičajeno pripremio dokumentaciju pa sada moraju kopati po dokumentima.

U ova četiri dana nije baš previše toga napravljeno jer dokumente najprije treba složiti, a među njima ima i neklasificiranih što dodatno otežava posao. No, Buršić vjeruje kako će do sredine idućeg tjedna stanje biti daleko bolje. "Dobar je običaj da se prilikom odstupanja s neke dužnosti pripremi dokumentacija za predaju, što ovdje nije bio slučaj. Bivši načelnik mi je dao ključeve, pečate i mobitel i rekao da ga pozovemo kad bude trebalo potpisati. Iako je imao 30 dana vremena od pada vijeća do mog dolaska ništa nije pripremio. Ne zamjeram mu, jer ja ću svoj posao odraditi prema uputama i obaviti sve što treba i što mi je povjereno", kaže Buršić.

Dakle, dok se pregledaju svi dokumenti ne može se nište reći o stanju u općinu, kaže vladin povjerenik. No, u ovom je trenutku najvažnije pripremiti i donijeti Odluku o privremenom financiranju, a budući da lani nije napravljen rebalans i usvojen novi proračun Odluka će se temeljiti na proračunu u prva tri mjeseca lanjske godine. "Čim donesem ovu Odluku bit će objavljena u službenom glasilu", kaže Buršić. Na budućim aktivnostima u općini angažirat će sve općinske službenike, jer, kako kaže, "ovdje ima službenika koji nisu previše zaposleni pa će dobiti posla". Budući da ga očekuje dosta posla Buršić će, dodaje, zatražiti savjete od nekih članova bivšeg općinskog vijeće jer nije upućen u sve detalje, primjerice u sport u koji se, napominje, ne razumije, a u toj djelatnosti u Višnjanu očito ima problema. Za sada je najvažnije da općina redovito funkcionira i redovito podmiruje sve svoje obaveze. Među računima ima i poprilično starih, stoga će općina u najkraćem mogućem roku sve to podmiriti kako osobe kojima je dužna ne bi predugo čekale. Najvažnije je osigurati normalno funkcioniranje općine uz redovito podmirivanje obaveza prema učenicima, studentima, korisnicima socijalnih potpora i udruga uz praćenje rada općinskih poduzeća. Na novinarsko pitanje ima općina velikih dugovanja o kojima se govori u kuloarima, Buršić kaže, kako na to još ne može odgovoriti jer još nije pregledao sve dokumente. "Općina je to radila tri i po godine, a ja tek četiri dana pa se ne može očekivati da sve znam i riješim odmah, preko noći", kaže Buršić. (M. RIMANIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter