U obnovu stacionara ulaže se novih 390 tisuća kuna

Stacionar u Labinu
Stacionar u Labinu

Istarski domovi zdravlja i ove godine nastavljaju ulaganje u uređenje i opremanje stacionara u svojoj labinskoj ispostavi. Za drugu fazu obnove u ovogodišnjem proračunu osigurali su 390 tisuća kuna (bez PDV-a), isključivo vlastitih sredstava. Do sredine svibnja objavit će se javni natječaj za izvođača, a druga faza obnove trebala bi biti zgotovljena do konca ljeta.

Ostaje se na 25 postelja

Zgrada labinskog Doma zdravlja, kojem gravitira oko 25 tisuća stanovnika ovog kraja, izgrađena je 1980. godine. U zgradu se kontinuirano ulaže, a od prošle godine na red je došla i kompletna rekonstrukcija stacionara koji raspolaže s 25 ležajeva. Lani su obnovljene ordinacije i zajednički prostori, a ove godine slijedi renoviranje bolesničkih soba i sanitarnih čvorova, uz postavljanje nove stolarije, unutarnje i vanjske, novih podova i instalacija.

- Za sada nije predviđeno povećanje broja postelja. Godinama je postojao pritisak Ministarstva zdravstva i HZZO-a da se stacionari zatvore jer je prevladavao stav da se stacionarno liječenje treba obavljati isključivo u bolnicama. Mi smo vjerovali da su stacionari potrebni  i da imaju budućnost pa smo u naše stacionare u Umagu, Pazinu i Labinu kontinuirano ulagali i radili na podizanju kvalitete usluga. Tek je zadnjih godina i centralna administracija prepoznala važnost stacionara u manjim mjestima udaljenim od bolnica, osobito kao mjesta za pružanje palijativne skrbi, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić.

Labinski arhitekti

Lani su Istarski domovi zdravlja za građevinske i obrtničke radove te za kupnju novog namještaja za labinski stacionar izdvojili 160 tisuća kuna, a dogodine planiraju još 667 tisuća. Ukupno će se u kompletnu obnovu stacionara u labinskom Domu zdravlja uložiti više od 1,2 milijuna kuna (bez PDV-a). Projektnu dokumentaciju potpisuje labinska tvrtka Arhitektonika, glavni je projektant arhitektica Alemka Radović Goričanec, a nadzor vodi arhitektica Romina Mohorović. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter