U obnovu carinskih gatova u Umagu i Novigradu uložit će se 4,7 milijuna kuna

Srušit će se postojeća i na gatu izgraditi nova kućica za graničnu policiju (Tea GRGIĆ)
Srušit će se postojeća i na gatu izgraditi nova kućica za graničnu policiju (Tea GRGIĆ)

Počela je obnova dotrajalih carinskih gatova u Umagu i Novigradu, doznajemo od Sergia Stojnića, ravnatelja Lučke uprave Umag - Novigrad. U sanaciju carinskog gata u Umagu uložit će se 2,1 milijun kuna, a za novigradski nešto više, 2,6 milijuna kuna. "Imamo okvirni sporazum s izvođačima na dvije godine. Ove će se godine, u prvoj fazi, sanacija gatova djelomično dovršiti s obzirom da smo od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobili 1,25 milijuna kuna za Umag i milijun kuna za Novigrad, što nije dovoljno da se projekt privede kraju. Pored toga, Grad Umag je izdvojio 500.000 kuna, Grad Novigrad 120.000 kuna, Županija po 300.000 kuna, a ostatak će dodati Lučka uprava.

Radovi do Uskrsa

Radovi će trajati do Uskrsa, a nastavit će se nakon turističke sezone. Unatoč tome što su radovi u tijeku, umaški granični prijelaz je i sada u funkciji.

- Srušit će se i postojeća kućica u kojoj je smještena granična policija s obzirom da je izgrađena nasred šetnice, na nezgodnom mjestu i nije funkcionalna. Granični prijelaz treba biti u skladu sa schengenskim pravilima, tako da će nova kućica biti izgrađena na samom gatu, najavljuje Stojnić.

Nadalje, za luku Umag je u fazi izrada idejnog projekta zaštite luke. Radi se o novom lukobranu koji ide iz pravca sjevera, od ACI marine, te modifikaciji postojećeg.

- Lukobran je za umašku luku veoma bitan s obzirom da imamo velike probleme kada puše jugozapadni, naročito zapadni i sjeverozapadni vjetar. Kada zaštitimo luku, onda se mnogo toga može napraviti i izgraditi po mjeri jer je akvatorij veoma interesantan i velik, kaže Stojnić.

Novi gat s mandračem

Doznajemo da je u planu i novi gat od stotinjak metara - do ribarskog gata, ispred caffe bara Tondo, u obliku okrenutog slova "L", koji će zatvarati jedan mali mandrač. "Ovaj je projekt jako važan za Umag. K tome, napravit će se i javne sanitarije za korisnike luke. Kada će to biti sve realizirano, ne mogu sa sigurnošću reći, s obzirom da se radi o velikoj investiciji", zaključuje Stojnić. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter