U novu školsku godinu s novim vrtićem i dvoranom

Općinski načelnik Alen Rosić pred zgradom novog vrtića u Karojbi (M. RIMANIĆ)
Općinski načelnik Alen Rosić pred zgradom novog vrtića u Karojbi (M. RIMANIĆ)

Početkom iduće pedagoške godine, dakle od 1. rujna, mališani s područja općine Karojba krenut će u novi vrtić. Jučer je obavljen tehnički pregled vrtića, smještenog u blizini škole, i dobio je "zeleno svjetlo" nadležne općinske komisije. Radovi su obavljeni u skladu s dokumentacijom u predviđenom roku pa je općinski načelnik Alen Rosić zahvalio izvođačima GIP-u iz Karojbe i nadzorniku Učki-konzaltingu iz Pazina, dodajući da će vrtić u Karojbi, koji je dosad polazila samo jedna poludnevna skupina, sada moći primiti jednu poludnevnu i jednu cjelodnevnu skupinu.

Novi vrtić ima uvjete za boravak 46 djece. U starom, dosita neuvjetnom vrtiću guralo se 30-ak mališana, a od rujna ih se očekuje desetak više. Bit će, dakle, mjesta za svu djecu predškolske dobi s područja općine Karojba, ali i nekoliko mjesta, kaže načelnik Rosić, za djecu iz susjednih općina, ako bude potrebe.

Organizirani obilazak za roditelje

- Objekt je dovršen, a ovih dana stiže i oprema. Kuhinja je već montirana, a ostali namještaj stiže za nekoliko dana, kaže Rosić. U zgradi novog vrtića 340 četvornih metara prostora namijenjeno je boravku djece, a tu je i prostrano potkrovlje za odlaganje stvari. U gradnju vrtića uloženo je 2,6 milijuna kuna, a s opremom kuhinje i praonice, namještajem i igračkama koje će se postaviti u blizini vrtića cijela investicija iznosi 3,2 milijuna kuna. Ovih će se dana organizirati obilazak za roditelje budućih polaznika.

Komisija za provedbu tehničkog pregleda građevine jučer je dala "zeleno svjetlo" i školskoj sportskoj dvorani koju će osnovci iz Karojbe koristiti u novoj školskoj godini. Napokon su otklonjeni svi nedostaci na elektro i strojarskoj opremi dvorane, zbog kojih Komisija u rujnu 2012. nije dopustila uporabu. Dvorana čija je gradnja počela još u studenom 2010. trebala je, kako se tada najavljivalo, vrata otvoriti u listopadu 2011., ali je zbog niza problema gradnja kasnila pa je prvi tehnički pregled izvršen tek u rujnu 2012. Tada je, nakon što je dvoranu pregledala, Orbanić-Sapundžić koja je vodila Komisiju za provedbu tehničkog pregleda, rekla da će se uočeni nedostaci otkloniti u roku od 30 dana. Otada su protekle dvije godine. Pitamo načelnika zašto se toliko čekalo.

U popravke uloženo 270 tisuća kuna

- Čekali smo da banka Općini doznači novac koji je izvođač, tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, kao garanciju bila položila prilikom otvaranja gradilišta. Poučeni dotadašnjim negativnim iskustvima, nismo željeli ući u investiciju bez osiguranih sredstava. Stoga smo u izradu dodatne dokumentacije i izvedbu krenuli tek kad smo od banke dobili novac. U otklanjanje nedostataka uloženo je 270 tisuća kuna, od čega 50 tisuća u elektroopremu, sto tisuća u strojarske radove, a 120 tisuća koštali su popravci građevinskih radova. Od garancije izvođača, zapravo od banke u kojoj je bila položena garancija, doznačeno je 230 tisuća kuna, a ostatak će se podmiriti iz proračuna općine Karojba, pojašnjava Rosić.

Nova dvorana, u koju je uloženo oko 4,9 milijuna kuna, prostire se na 800 četvornih metara, a uz košarkaško igralište s pokretnim koševima, u njoj se nalazi oprema za mini-rukomet, mali nogomet te gimnastičke sprave za nastavu tjelesne kulture. Ima gledalište s 200 stolaca, svlačionice, sanitarije namijenjene i invalidnim osobama te kabinet za nastavnike, a sa školskom zgradom spojena je hodnikom, tzv. toplom vezom. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter