U nedjelju Kestenijada u Oprtlju

S lanjske Kestenijade (G. Č. Š.)
S lanjske Kestenijade (G. Č. Š.)

Sedmo izdanje Kestenijade posvećene slasnom jesenjem plodu, pripremaju ove nedjelje u Oprtlju. Za jedinu istarsku feštu od kestena pripremaju bogatu ponudu kestena, pečenih kestena, kolača i ostalih slastica od kestena, prigodna jela s kestenima, kotlić od gljiva i divljači, mlado vino, med od kestena.

Kestenijada je pravi oprtaljski brend jer se temelji na domaćem resursu. Šume kestena prostiru se u okolici Oprtlja, Svetog Ivana i Zrenja, a mještani ovog brdovitog područja pohrlili su u šume i za ovogodišnju Kestenijadu u organizaciji oprtaljske Turističke zajednice, nabrali kao i lani, oko 500 kilograma kestena. Iako je zbog suše urod kestena podbacio, na oprtaljskoj fešti potrudit će se da kestena bude dovoljno za sve sladokusce koji će doći u Oprtalj.

Nedjeljni program počinje u 10 sati otvaranjem sajma antikviteta, u 13.30 je svečano otvorenje 7. kestenijade uz nastup puhačkog orkestra Naša sloga Babići. Slijedi otvaranje izložbe lovačkih trofeja u organizaciji Lovačkog društva "Vepar" Oprtalj te otvaranje izložbe gljiva u organizaciji društva gljivara Bujštine "Boletus". Od 14 sati je degustacija jela s kestenima, gljivama i divljači, a od 14.30 dječji program Osnovne škole Milana Šorga. U 15 sati predviđen je zabavni program uz Duo Sandro & Kristina.

Posebna regulacija prometa

Zbog Kestenijade, od 13 do 17 sati cesta kroz Oprtalj bit će zatvorena za promet uz posebnu regulaciju kretanja. Vozila će se povremeno propuštati u oba smjera. (G. Č. Š.


Podijeli: Facebook Twiter