U Motovunu započeo projekt "Jadranska modelna šuma"

Sudionici konferencije s bujskim gljivarima
Sudionici konferencije s bujskim gljivarima

Na međunarodnoj konferenciji u Motovunu predstavljen je novi projekt "Jadranska modelna šuma", kao svojevrsni nastavak već započetog projekta modelne šume u Istri "Sliv rijeke Mirne".

Vodeći parter projekta "Jadranska modelna šuma" je Centar za općekorisne funkcije šuma Pazin, koji djeluje u sklopu Hrvatskih šuma.

Novom projektu "Jadranska modelna šuma" iz programa IPA Adriatic odobreno je 1,5 milijuna eura, kaže Ana Fornažar iz Centra za općekorisne funkcije šuma Pazin.

Projekt je proteklog vikenda počeo konferencijom u Motovunu, koja je okupila 30 sudionika iz sedam zemalja Jadranske regije; dakle iz Albanije, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Sudionici su obišli područje modelne šume "Sliv rijeke Mirne" gdje su se upoznali s potencijalima kojima raspolaže ovo područje. Posjetili su tvrtku "Zigante tartufi" u Plovaniji, Općinu Brtonigla, gljivarsku udrugu "Boletus" u Bujama i imanje obitelji Mejak na Ćićariji koja se bavi uzgojem autohtonog istarskog goveda.

Na konferenciji su, kao gosti, sudjelovali predstavnici Mediteranske mreže modelnih šuma iz Španjolske i Međunarodne mreže modelnih šuma iz Švedske.

Koncept "modelna šuma" nastao je početkom 1990-ih u Kanadi, a danas u više od 25 zemlja diljem svijeta ima 60-ak modelnih šuma.

Novi partneri u projektu iz Jadranske regije osnivat će modelne šume na svojim područjima, a "Sliv rijeke Mirne" poslužit će im kao dobar primjer, naglašava Fornažar, dodajući kako se unutar modelne šume, ljudi koji predstavljaju raznolike interese i stavove udružuju s namjerom da vlastite prirodne resurse koriste na njima najprihvatljiviji način, u skladu s ekonomskom situacijom, kulturnim identitetom uvažavajući potrebe zaštite prostora za buduće generacije.

U projekt modelnih šuma 2009. uključila i Istarska županija, zapravo njen Odjel za poljoprivredu koji sa Hrvatskim šumarskim institutom, Centrom iz Pazina provodi europski projekt "Modelna šuma na Mediteranu".

Veći dio sjeverozapadne Istre proglašen je područjem modelne šume "Sliv rijeke Mirne" nakon što se o tome očitovalo 12 općina i 4 grada i neke javne institucije s tog područja. Osnivačka skupština modelne šume "Sliv rijeke Mirne" održat će se u siječnju 2013. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter