U lov na divljač s fluorescentnim prslukom

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

U povodu početka glavne lovne sezone u istarskim lovištima, Izvršni odbor Lovačkog saveza Istarske županije uputio je sa svoje sjednice održane u Pazinu apel svim lovcima da obrate posebnu pozornost na sigurnost u lovu. Svaki bi lovac u lov trebao krenuti odjeven i u fluorescentni prsluk, a s obzirom na to da je u dijelu sjeverne Istre u tijeku i sezona tartufa, sugerira se da i tartufari pri ulasku u šumu odjenu takve prsluke da bi bili uočljiviji, kao i svi rekreativci koji će se na lovne dane zateći u lovištu.

Osim za 4.000 članova iz 38 istarskih lovačkih društava, lovna sezona počinje i za turistički lov, a budući da je ove godine izdano 1.400 lovačkih iskaznica za strance, u istarskim se lovištima očekuje više stranih lovaca, mahom Talijana, nego ranijih godina. Od 2. studenoga otvoren je lov na divlje svinje od krupne divljači te na zeca, fazana, šljuku i ostalu sitnu divljač. Glavna lovna sezona trajat će do kraja veljače, s lovnim izlascima vikendom za domaće lovce, te svakodnevne lovne izlaske za strance odnosno turističke lovce.

O motociklističkim enduro-vožnjama, koje posebno u ovo doba godine na pojedinim lokacijama u Istri ometaju ne samo lov, već i staništa divljači u prirodi, na sjednici je rečeno da se ne mogu održavati bez dozvola koje izdaju Hrvatske šume, a one za to obavezno traže i suglasnost lokalnog lovačkog društva. Lovci se dakle ne mogu zaobići u postupku organizacije takvih vožnji i utrka, a svi drugi načini njihove organizacije su nelegalni. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter