U Loborici se otvara kuća biciklizma

Loborika - rodno mjesto mnogih uspješnih biciklista (Danilo MEMEDOVIĆ)
Loborika - rodno mjesto mnogih uspješnih biciklista (Danilo MEMEDOVIĆ)

Proračun Općine Marčana za 2017. godinu na sjednici Općinskog vijeća doživio je prve izmjene i dopune, te je povećan za 1.219.000 kuna. Razlog rebalansa su nove potrebe i projekti za koje je ocijenjeno da bi ih trebalo planirati i realizirati u ovoj godini.

Obnova ambulante

Prema objašnjenju pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Zlatka Cetine, u proračun su uvršteni projekti izgradnje dvaju raskrižja. U izgradnji Križa (od Krnice prema Kavranu) Općina sudjeluje s nešto manje od 300 tisuća kuna, a polovica tog iznosa odnosi se na javnu rasvjetu. Drugo raskrižje bit će u Marčani i spajat će jugoistočnu obilaznicu sa županijskom cestom koja vodi prema Križu. U izgradnji tog raskrižja Općina participira s 250.000 kuna, od čega se najveći dio, 150 tisuća, odnosi na javnu rasvjetu. Izgradnja raskrižja kreće uskoro, veli Cetina. Istodobno će se obnavljati i ambulanta u Marčani, za što Općina izdvaja 250.000 kuna, dok će 117.000 kuna osigurati Istarski domovi zdravlja.

Rebalansom proračuna obuhvaćen je i program gospodarenja otpadom, težak 535 tisuća kuna, koji je u skladu s usvojenim Planom gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine. Taj će se novac uložiti u reciklažno dvorište koje se u drugoj polovici ove godine planira izgraditi u poslovnoj zoni Marčanka. No, prije toga treba izraditi projekt, a preduvjet za to bilo je usvajanje plana gospodarenja otpadom, veli Cetina, te napominje da će se, bude li prilike, projekt prijaviti na europski natječaj.

Produženi boravak

Kada je riječ o školstvu, rebalansom je osigurano 75 tisuća kuna za produženi boravak učenika u područnoj školi u Loborici u ovoj školskoj godini. Općina će, veli Cetina, i iduće godine osigurati oko 140 tisuća kuna za produženi boravak.

Nadalje, Općina sa sto tisuća kuna namjerava poduprijeti otvaranje kuće biciklizma u Loborici budući da je ovo mjesto iznjedrilo brojne uspješne sportaše, poput Cvitka Bilića i Nevija Valčića.

- Kuća, a zapravo je riječ o prostoriji koje je Općina unajmila u Župnoj kući, bit će posvećena biciklističkom sportu u Loborici. Idejna rješenja postoje, pa bi se projekt trebao realizirati ove godine, rekao je Cetina.

U općini čak 24 divlja deponija

Lani su na području općine Marčana "proizvedene" 1.592 tone miješanog komunalnog otpada, od čega najviše, 492 tone, tzv. kuhinjskog otpada. Slijede papir i karton (369 tona) i plastika (364). Prema Planu gospodarenja otpadom Općine Marčana za razdoblje od 2017. do 2022., koji je usklađen s nacionalnim planom te direktivama EU-a, do 2022. potrebno je na odlagališta otpremiti manje od 25 posto mase proizvedenog komunalnog otpada. To bi značilo da bi u usporedbi s 2016., kada je zabilježen nagli porast komunalnog otpada, bilo moguće odložiti na deponij samo 387 tona miješanog komunalnog otpada. Nakon 31. prosinca 2017. zabranjeno je odlaganje na neusklađene deponije.

Općina se bori i s divljim odlagalištima: dok se neka saniraju, istodobno niču nova, pa ih je tako danas 24. Njihovo bi uklanjanje, prema cjeniku Metisa, stajalo čak 700,5 tisuća kuna. Plan predviđa da se prvo saniraju manji deponiji, dok će se oni veći rješavati uz financijsku podršku Županije, Fonda za zaštitu okoliša i/li fondova EU-a. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter