U ljeto prve tvrtke u Tehnološkom inkubatoru

Obilazak budućeg inkubatora (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Obilazak budućeg inkubatora (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

IDS-ov kandidat za župana Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti i načelnik županijske uprave Valerio Drandić obišli su danas austrougarsku zgradu bivše kirurgije u Puli, koja se prostire na oko 600 kvadrata u Zagrebačkoj ulici i preuređuje se u Tehnološki inkubator namijenjen start-up tvrtkama u sklopu europskog projekta Adriatic Economic Cluster Club.

Riječ je o projektu vrijednom 1,3 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira iz europskih fondova, a ostatak osigurava Istarska županija. Završetak radova, koji su počeli koncem siječnja, očekuje se polovicom travnja, u svibnju će se raspisati natječaj, a prve bi tvrtke uselile ovoga ljeta, i to uz povoljnije cijene od onih tržišnih.

Prema Sabattijevim riječima, Tehnološki inkubator sastojat će se od 11 modularnih ureda koji će se moći prilagođavati potrebama korisnika, imat će salu za sastanke te informatički kabinet. Cilj je uspostaviti mehanizme za unapređenje postojećih tehnološko-inovativnih poduzeća te pružiti poduzetnicima savjetodavnu i tehničku podršku. Svaka tvrtka moći će boraviti u inkubatoru najviše tri godine, a moći će koristiti i usluge obližnjeg Metrisa, županijskog centra za istraživanje metala koji su istarski političari danas obišli.

Valter Flego tom je prilikom rekao da će njegov mandat župana, bude li izabran, obilježiti borba protiv nezaposlenosti, a to kani postići uz tri konkretne mjere. Prvo je poduzetnička infrastruktura, i to ne samo ona koja se nalazi u poslovnim zonama, nego i u inkubatorima poput ovog pulskog, a važna je i edukacija poduzetnika, kao i tehnološki parkovi koji se kane otvarati u suradnji s gardovima i općinama. Za smanjenje nezaposlenosti važna je suradnja javnog i privatnog sektora, ali i novac iz europskih fondova. U Istru bi, rekao je Flego, iduće godine trebalo stići više od sto milijuna eura, a za privlačenje tih sredstava angažirat će se 30 posto više ljudi nego sada.

Boris Miletić istaknuo je činjenicu da je derutna zgrada nekadašnje bolnice kojom upravlja Županija stavljena u funkciju gospodarskog razvoja.  

- Razlika je kada se prostorom upravlja na lokalnom ili državnom nivou. Ovo je primjer kako se lokalna vlast skrbi o imovini i stavlja je u funkciju razvoja za razliku od države koja je loš gospodar gomile hektara devastiranog vojnog zemljišta i objekata, rekao je pulski gradonačelnik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter