U listopadu počinje uređenje Trga kralja Tomislava

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Kao što je gradska uprava i najavljivala prilikom usvajanja ovogodišnjeg proračuna, najznačajnija ovogodišnja kapitalna investicija bit će početak uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi. Početak projekta najavljen je nakon turističke sezone, dakle na jesen, a u ovogodišnjem proračunu za taj je projekt predviđeno šest milijuna kuna. No, kako se projekt prelijeva u narednu godinu jasno je da će se za zapuštenu centralnu površinu na Verudi još više sredstva izdvojiti u 2017. godini iz gradske kase.

Početkom godine dovršeno je ishodovanje lokacijskih dozvola za svih sedam dionica projekta, a najavljeno je da će uređenja trga započeti preslaganjem postojeće te izgradnjom nove infrastrukture na području trga, nakon čega bi uslijedilo parterno uređenje.
- Uređenje Trga kralja Tomislava jedna je od najznačajnijih gradskih investicija koja će stanovnicima Verude osigurati kvalitetno uređen javni prostor sa svim pripadajućim sadržajima. Upravo zbog zahtjevnosti i kompleksnosti investicije za koju je iz ovogodišnjeg proračuna osigurano šest milijuna kuna, sve aktivnosti, počevši od same ideje uređenja, kroz izradu detaljnije projektne dokumentacije (izvedbene projekte) temeljito su se sagledavale te po potrebi usklađivale, dograđivale da bi se osigurala njegova optimalnost u trenutku izvedbe. Budući se od nagrađenog natječajnog rada Studia BF u prvoj fazi uređenja zone trga planiraju radovi na krajobraznom i parternom uređenju trga, te uređenju dvaju parkirnih površina, Grad Pula intenzivno priprema tender dokumentaciju za provedbu postupka javne nabave za radove, odgovorili su nam iz gradske uprave.
Početkom godine zamišljeno je bilo da projekt započne premještanjem kolektora Vidikovac - Veruda, od križanja Tomasinijeve ulice s Banovčevom, pa preko Široline ulice (parkiralište zgrade iza banke i DM-a) i trga sve do Doma sportova Mate Parlov, međutim, od toga se odustalo. Iz Grada Pule i dalje navode da će uređenje u prvoj fazi uključivati i rekonstrukciju kompletne komunalne i druge infrastrukture u zoni izvođenja. No, međusobno usklađivanje izvedbenih projekata omogućilo je da se magistralni mješoviti kolektor Vidikovac - Veruda u ovoj fazi ne izmješta, već je to predviđeno u drugoj fazi. Stoga se radovi u
Tomasinijevoj ulici ove godine neće izvoditi, već će se rekonstruirati samo dio Palladiove ulice, koja će se i proširiti te će se u njoj povećati broj parkirnih mjesta i izgraditi rampa kojom će se ulica povezati s parkirališnim površinama trga. 

- Početak radova planira se u listopadu ove godine. Trenutno je u izradi dokumentacija za nadmetanje za postupak javne nabave za radove koji će se izvoditi u fazama, odnosno po pojedinim zonama koje čine funkcionalne cjeline, dok će u ostalim zonama u kojima se neće izvoditi radovi obveza izvođača biti da uspostavi komunikaciju i smanjenu parkirališnu zonu za potrebe prvenstveno poslovnih prostora, ali i stanara, pojašnjavaju iz Grada Pule i navode da se zemljani i drugi pripremni radovi planiraju u jesen i zimu, dok će početkom proljeća početi betonski, monterski i drugi radovi, koji bi prema
dinamici izvođenja trebali biti okončani krajem proljeća iduće godine.
Uz radove na području trga trebala bi se izvesti i rekonstrukcija obodnih ulica s izgradnjom kompletne infrastrukture. To se prvenstveno odnosi na dio već
spomenute Palladiove te Tomasinijeve ulice. Izgradnja nove dvoetažne zgrade tržnice i Društvenog doma krenut će nakon uređenja zapuštene površine, odnosno tek kada se osiguraju financijska sredstva za realizaciju novih građevina. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter