U Lindaru tematski park,u Komuneli škole i vrtić

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Bivši vojni objekti u istarskim gradovima još uvijek čekaju svoju namjenu. Nakon odlaska vojske ostali su tek napušteni hangari i hale koji zjape prazni, a gradovi već godinama bezuspješno čekaju preuzimanje. Istražili smo se što se sve od vojnog nasljeđa nalazi u Rovinju, Umagu, Poreču i Pazinu i kakvi su planovi gradova za njihovu namjenu te jesu li prostornim planovima  već definirali sadržaje.

Sve nekretnine u Poreču, Umagu, Rovinju i Pazinu kojima je prije upravljala vojska, odnosno nadležno Ministarstvo obrane (MORH) predane su Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), nadležnom za sve nekretnine u vlasništvu RH, potvrdili su nam iz  MORH-a, dodajući da to ministarstvo koristi još samo dio zgrade u Pazinu u kojem je smješten Područni odjel za poslove obrane Pazin.

U Pazinu - Lindar, Loke i Madona

No prema podacima kojima raspolaže Grad Pazin u vlasništvu MORH-a su bivši vojni poligon Lindar i bivše vojno skladište Loke i Madona.

-Koliko nam je poznato, te nekretnine nisu perspektivne za Republiku Hrvatsku, a nekadašnji vojni poligon Lindar nije uvršten u Dugoročni plan razvoja oružanih snaga Republike Hrvatske te bi se trebao izuzeti iz popisa nekretnina značajnih za Republiku Hrvatsku. Grad Pazin je zainteresiran da se te nekretnine prenesu u vlasništvo grada ili daju na korištenje kako bi se privele namjeni, a o svojoj namjeri u više smo navrata, što pisano što usmeno, kontaktirali nadležno Ministarstvo i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), odgovorila je službenica za informiranje Grada Pazina Lucija Paro.

Tako je krajem veljače ove godine DUUDI Gradu Pazinu izdao suglasnost za ishođenje lokacijske dozvole za zahvat u prostoru na području bivšeg vojnog poligona Lindar i to za izgradnju tematskog parka, a čime su stvoreni osnovni preduvjeti za izradu projektne dokumentacije. Inače taj bivši vojni poligon proteže se na 110 hektara i skroz je zapušten i van funkcije.

Sada je pak Grad Pazin cijelo područje poligona prostorno planskom dokumentacijom odredio kao lokaciju sportsko rekreativne namjene od čega je 25 hektara planirano za izgradnju tematsko-zabavnog parka pod nazivom "Inspirit Fantasy Park" koji bi se bazirao, kažu u Gradu" na svijetu istarske i slavenske mitologije i prezentiranju lokalnih tradicijskih obrta i običaja".

 Nositelj projekta je Grad Pazin, a partneri su Istarska županija i Istarska razvojna turistička agencija. Projekt, čija je procijenjena vrijednost 12,5 milijuna eura, kandidiran je na natječaje Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije.

- Sredstvima Ministarstva turizma koje je odobrilo 600 tisuća kuna izrađena je projektna dokumentacija i idejno rješenje.  Razrada koncepta, programa i projektnog zadatka za izradu projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole je u tijeku, rekla je Paro.

Na području Pazina nalaze se i bivša vojna skladišta Loke i Madona koja se protežu na osam hektara i skroz su zapuštena a u jednom dijelu tih nekretnina, koje nisu u poplavnom području, Grad Pazin planira urediti azil za životinje.

Savudrija i Jeci na Umaštini

- Na upit da se nekretnine u Lokama dodijele Gradu Pazinu i to za izgradnju azila za napuštene i izgubljene životinje, od Ministarstva obrane smo u srpnju 2010. godine dobili odgovor da je u tijeku prijenos vlasništva na Republiku Hrvatsku te da ne mogu udovoljiti našem zahtjevu, kazala je Paro. Sada Grad o budućem azilu pregovara s DUUDI-jem koji od Grada traži  da ishodi lokacijsku dozvolu za sklonište. Inače u Prostornom planu Grada Pazina područje Loke i Madona odnosno  dio na kojem se planira izgradnja skloništa  je područje gospodarsko-poslovne namjene, potvrđuje Lucija Paro.

Iz Grada Umaga odgovaraju da se na njihovom području nalaze vojarne u Savudriji i u Jecima, no nemaju detaljnih saznanja što se u tim prostorima sada nalazi. Iva Jakac Braković iz tamošnjeg ureda za odnose s javnošću veli da je prostornom planom uređenja, lokacija Savudrija definirana kao lokacija od posebne namjene.

- Lokaciju u Jecima MORH više ne koristi i intencija je izmjenama Prostornog plana uređenja promijeniti njenu namjenu. Međutim, prije te izmjene potrebno je izmijeniti Prostorni plan Istarske županije, što smo i zatražili i to u sportsko-rekreativnu i turističku. No, nekadašnja vojarna u naselju Komunela prenesena je u vlasništvo Grada Umaga. Jedna zgrada u sklopu tog kompleksa već je rekonstruirana i u njoj se nalazi dječji vrtić. Urbanističkim planom uređenja "Komunela-centralni sadržaji" na ostalim nekretninama planirana je izgradnja srednje škole, osnovne škole, novog dječjeg vrtića i zgrade javne uprave. Izrađeni su projekti za novi dječji vrtić i srednju školu te su ishođene lokacijske dozvole, odgovorila je Iva Jakac Brajković iz umaške gradske uprave. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter