U Labinu lani sklapali poslove bez natječaja

Lokalna vlast se pravda da je tako i drugdje
Lokalna vlast se pravda da je tako i drugdje

Uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju dobio je Grad Labin jer je provjerom financijske dokumentacije za prošlu godinu utvrđeno da su usluge medijima te komunalni poslovi, ukupne vrijednosti gotovo 900 tisuća kuna, plaćani bez odgovarajuće specifikacije, odnosno izvođačima radova odabranima izravno, bez natječaja.

Iz nalaza revizora, o kojem su odgovorni izvijestili na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, iščitava se da je lokalna samouprava za reklamu i promociju na lokalnoj televizijskoj i radijskoj postaji platila 152,4 tisuće, objavljivanje tekstova u lokalnom mjesečniku 78,4 tisuće, savjetovanje iz odnosa s javnošću 70,1 tisuću te usluge medijske promocije Grada i praćenja sportskih aktivnosti 44,3 tisuće kuna. Računi dobavljača, piše u izvještaju, ne sadrže specifikaciju, a o kojim se uslugama točno radi nije vidljivo ni iz gradske dokumentacije.

- Iako je odgovarajućom gradskom odlukom određeno da komunalno društvo u većinskom vlasništvu Grada (KP 1. maj Labin, op. a.) obavlja odlaganje komunalnog otpada (sanacija deponija), održava nerazvrstane ceste (potporni zidovi), plaže, sportske objekte i dječja igrališta, te su poslove izvršavali i drugi izvođači na temelju narudžbenica i računa, odabrani bez postupka nabave ili prikupljanja ponuda u ukupnom iznosu 544.536 tisuća kuna, naveli su revizori.

- Hoće li netko odgovarati za takvo postupanje koje omogućava nekontrolirano usmjeravanje sredstava pojedincima ili interesnim skupinama, odnosno omogućava da se javni novac koristi za osobnu ili grupnu promociju, što odgovara definiciji korupcije? Naročito ako se zna da je na istu nepravilnost upozoreno i prošle godine, upitao je Željko Ernečić (SDP), no ostao je bez odgovora. (Napisao i snimio Igor RADIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter