U kočiji kroz stari grad na Subotini po starinski

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Baš kao što se nekada buzetska gospoda vozila u kočiji s konjima, tako će se na Subotini po starinski u kočiji moći voziti svi oni koji starogradsku jezgru Buzeta budu htjeli razgledati upravo iz takve povijesne perspektive. Pripreme za povratak u prošlost u punom su jeku, Buzećani će u nedjelju 14. rujna uključiti vremeplov i dočarati ugođaj pučke fešte kakav je u drevnom Pinguentumu vladao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Kako se nekada živjelo

- Zahvaljujući suradnji obrtničkih udruženja Buzeta i Slavonskog Broda, unutar starogradskih zidina toga će dana voziti kočija s konjima. Pored kočijaša, iz Slavonskog Broda u goste će nam doći i kovač koji će raditi u staroj kovačiji, a demonstrirati će i vještinu potkivanja konja, kaže buzetska dogradonačelnica Ana Pernić.

Ulice i trgovi starogradske jezgre pretvorit će se te rujanske nedjelje u veliku pozornicu na otvorenom i vratiti se stotinjak godina unazad, u vrijeme tradicijskog pučkog sajma, starih obrta i meštrija, uličnih svirača, dama i kavalira u stiliziranim građanskim odijelima. Cilj je pokazati kako se nekada živjelo, otvoriti vrata etno-magistrale starih obrta od kovačnice, pekare, češljare, lončarstva, pletarstva do tkalačkog stana i postolara. Valorizaciju starih obrta prepoznalo je i Ministarstvo poduzetništva i obrta pa je kao jedan od pokrovitelja Subotine po starinski, izdvojilo 15.000 kuna.

Kruh u centru gastro ponude

Novosti ima i u gastro ponudi.

- Naglasak ćemo staviti na kruh i sve proizvode od kruha. Posjetitelji će moći sami umijesiti kruh i ispeći ga u staroj gradskoj pekari s originalnom krušnom peći na Baštionu. Buzetski kruh, od mješavine bijelog i kukuruznog brašna, jedan je od novih proizvoda Subotine po starinski. Ugostitelji će također nuditi razne domaće proizvode; kruh namazan s panom, istarsku supu, nadevu koja se izrađuje od kruha i sva ostala starinska jela ovih krajeva kojima je temelj kruh, kaže Pernić.

Užurbano se pripremaju i ostali rujanski sadržaji kojima se obilježava tradicijska pučka fešta i gradski praznik, među ostalima i Subotina koja će se održati 13. rujna. Središnji događaj priprema je divovske fritade od 2014 jaja s desetak kilograma tartufa. Za zabavni dio večeri pobrinuti će se Magazin, Meritas, Koktelsi i Error bend na dvije različite pozornice, a u ponoć će Fontanu obasjati laser show. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter