U izradi dokument o zdravlju Puljana

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Na temelju usvojenog programa pod nazivom "Slika zdravlja u gradu Puli", a u okviru Programa javnih potreba društvenih djelatnosti za u 2014. godini, Grad Pula pristupio je izradi dokumenta koji će kvantitativno i kvalitativno opisati zdravlje stanovnika grada Pule te čimbenika koji utječu na zdravlje u gradu. Odabrani su i javnozdravstvena prioritetna područja za unaprjeđenje zdravlja čiji je prijavitelj Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Izrada ovog strateškog dokumenta odvijat će se po fazama. U prvoj je izrađena Slika zdravlja grada Pule 2014. godine i odabrana su prioritetna područja koja će biti osnova za izradu Plana zdravlja grada Pule za razdoblje od 2015. do 2018. godine. Izrada Plana zdravlja grada Pule uslijedit će u narednoj fazi.

Prije četiri mjeseca odlukom gradonačelnika oformljen je Tim za zdravlje koji je održao takozvanu konsenzus konferenciju na kojoj su sudjelovali predstavnici državne, javne i lokalne uprave, samouprave, predstavnici javnih ustanova i trgovačkih društava grada, predstavnici nevladinog i neprofitnog sektora - civilnog društva, gospodarstva i realnog sektora, nacionalnih manjina, medija te članovi i predsjednik Gradskog vijeća Pule.

"All-around" metodom, odgovaranjem na tri temeljna pitanja u upitniku koji su dobili sudionici konferencije, definirana je lista prioritetnih problema. Individualnim glasanjem o svakom navedenom problemu proizašla je rang-lista problema koja je ujedno i definirala šest prioritetnih područja za zdravlje i kvalitetu života grada Pule, a to su redom: djeca i mladi - savjetovalište, alkohol i stručna podrška, potom stari i hospicij, osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama, promet, nezaposlenost i razvoj gospodarstva te briga o okolišu. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter