U Istri više tolerancije, manje patrijarhalnosti

Mimohod za jednakost u Puli uoči referenduma (N. LAZAREVIĆ)
Mimohod za jednakost u Puli uoči referenduma (N. LAZAREVIĆ)

Referendum je prošao, a Istra i Rijeka ostale su svoje. To je glavna poruka koju su izrekli birači u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, u kojima se većina građana izjasnila protiv nametanja bračnog okvira u ustavni tekst. Ishod referenduma u tim regijama nije iznenadio hrvatske političke analitičare.

Aleksandra Kolarić, politička analitičarka i stručnjakinja za odnose s javnošću, presudnim smatra javni i osobni standard birača. "Vidi se razlika između bogatijih i siromašnijih dijelova Hrvatske", kaže Kolarić te kao drugi razlog vidi tolerantnost pojedinih sredina: "Utjecaj svakako ima i činjenica da u Istri i na Rijeci već dvadesetak godina imamo lijevo-liberalnu vlast."

Upravo strukturu lokalne i regionalne vlasti kao glavni ključ vidi politolog Davor Gjenero. "U dvije liberalne regije imamo najodgovornije lokalno upravljanje, odnosno odgovornu regionalnu i lokalnu vlast. To ne važi samo za Istarsku i Primorsko-goransku županiju, nego se može reći i za Varaždin i Čakovec gdje je većina bila protiv", kaže Gjenero.

Profesor filozofije politike dr. Žarko Puhovski korijene različitosti ponajprije vidi u drukčijoj strukturi obitelji, pa i različitijem ponašanju same Katoličke crkve.

"Manje patrijarhalni odnos u obitelji, drukčije opredijeljena Katolička crkva i lijevo-liberalna vlast u Istri dale su drukčije društveno ozračje", objašnjava dr. Puhovski.

Koliko će podjele izražene na ovom referendumu biti važne u budućem političkom životu Hrvatske i njezinih regija? Iako smatraju kako do njih nije trebalo doći na ovaj način, analitičari smatraju da se one neće prometnuti u stranačke ratove, te utjecati na izborne rezultate. (D. GRAKALIĆ)

Gradonačelnici o ishodu referenduma

U Labinu je na referendumu svoj glas protiv dalo 70,97 posto građana. "Ovo je dokaz da je Labin razvijena sredina jer su sve razvijene sredine glasale protiv. Po svojim stavovima, a prvenstveno kada su u pitanju ljudska prava, mi smo avangarda još od vremena Matije Vlačića", komentirao je rezultate gradonačelnik Tulio Demetlika. Općina Raša nije daleko iza Labina po glasovima protiv. "Raša se ovime potvrdila kao mjesto suživota, tolerancije i multikulturalnosti", kaže načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

- Rezultati referenduma u Buzetu i drugim istarskim gradovima potvrda su tome da pripada zapadno europskom krugu, komentar je buzetskog gradonačelnika Siniše Žulića. U Rovinju je 62,78 posto birača zaokružilo "protiv". Gradonačelnik Giovanni Sponza drži da sve ukazuje na to da je referendum podijelio hrvatsko društvo što, po njemu, nije dobro u odnosu na sve goruće probleme u Hrvatskoj.

Istarska općina u kojoj je najviše birača glasalo afirmativno je Sveti Petar u Šumi, čak 79,44 posto. - Takve sam rezultate i očekivao s obzirom da je Sveti Petar u Šumi tradicionalna, kršćanska sredina u kojoj su obitelj i brak svetinje, odgovorio je općinski načelnik Mario Bratulić. (GI)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter