U Istri u sezoni na ispomoći 10 stranih policajaca

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"I tijekom ovog ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje i u okviru projekta" Sigurna turistička sezona", na području Policijske uprave istarske boraviti će strani policijski službenici", najavio je na konferenciji za novinare načelnik PU Istarske Dragutin Cestar kazavši da će im ove godine pomagati kolege iz Italije, Slovenije, Srbije i Austrije, a na raznim područjima u smjenama će biti raspoređeno njih deset.

Cestar je naglasio da Ministarstvo unutarnjih poslova još od 2006. godine provodi svoj originalni projekt " Sigurna turistička sezona" te da njegovu kvalitetu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Dodao je da i provedene ankete među stranim gostima potvrđuju da je ovakav oblik suradnje prepoznat i kod turista kojima je drago što tijekom odmora mogu "računati" i na policajce iz svojih zemalja koji su im uz one domaće, uvijek na raspolaganju.

Strani policajci će u Istri boraviti do 31. kolovoza odjeveni u svoje službene odore, a njihova će zadaća biti da pomažu u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice na komunikaciji i suradnji s turistima, ali i u prevenciji kaznenih dijela i sigurnosti u prometu.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije iz Srbije radit će na sprječavanju organiziranog kriminala, kao što je trgovina ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zloupotreba opojnih droga te na sprečavanju raznih oblika prijevara i krađa.

Na prijemu je bio i generalni konzul Republike Italije Renato Cianfarani koji je pohvalio ovakav oblik suradnje rekavši da je ovaj projekt važan jer u Istru tijekom ljeta dolazi veliki broj talijanskih državljana koji se ovdje osjećaju sigurno. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter