U Istri sve veći broj volontera


Iz Volonterskog centra Istra pozivaju sve neprofitne organizacije koje su tijekom 2016. godine u svoj rad uključivale volontere da o tome do kraja ožujka izvijeste nadležno ministarstvo kroz aplikaciju na stranici http://volonteri.mspm.hr/. Time će, navode, ispuniti svoju zakonsku obvezu, ali i odati dodatno priznanje svojim volonterima.

Obavezno godišnje izvješće

Predstavnice i predstavnike neprofitnih organizacija koji žele znati više o izvještavanju i kvalitetnom radu s volonterima iz Volonterskog centra mogli su to saznati na edukaciji za koordinatore volontera koja se proteklog vikenda održala u Rovinju, ili, pak, za više informacija o edukaciji ili pomoći u podnošenju obaveznog godišnjeg izvješća mogu se obratiti Volonterskom centru Istra ili posjetiti stranice www.vci.hr.

Inače, prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u Hrvatskoj je u 2015. godini volontiralo više od 52.200 osoba i ostvareno gotovo 2.944000 volonterskih sati. Od toga je samo u Istri tijekom 2015. godine 2.958 volonterki i volontera u razvoj zajednice uložilo više od 119.600 volonterskih sati, čija se financijska protuvrijednost procjenjuje na gotovo četiri milijuna kuna. U odnosu na 2011. godinu, broj volontera u Istarskoj županiji veći je tri puta, a broj zabilježenih volonterskih sati gotovo se učetverostručio.

Protuvrijednost četiri milijuna kuna

Iako su ovi podaci impresivni, prikazuju samo dio stvarnog doprinosa volontera, s obzirom na to da se odnose samo na volontiranje o kojem su organizatori volontiranja podnijeli izvješće. Program podrške organizatorima volontiranja, kao i druge aktivnosti koje su za korisnike besplatne, Volonterski centar Istra provodi uz pomoć svojih volontera te uz višegodišnju financijsku podršku Istarske županije i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter