U Istri srdele lovi polovica hrvatske flote plivarica

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Rujan je najbolji mjesec u kojem se lovi sitna plava riba kao što su sardele i sardoni. Od ukupno 180 ribarica na hrvatskoj strani Jadrana koje noću love sardelu mrežama plivaricama, popularne šakaleve, gotovo stotinu ih ovih dana gravitira duž istarske obale i južnog Kvarnera.

Ribari su za ovo rujansko "škuro", inače jedno od najboljih za ulov u godini, na istarsku obalu stigli iz Dalmacije, Liburnije pa čak i iz Dubrovnika. Sardela na sjevernom Jadranu ima napretek, jako puno za rujanski prosjek. Lovi se za prerađivačku industriju, za izvoz te za prehranu tuna u ribogojilištima u Dalmaciji.

Direktor tvrtke Škamp iz Pule Silvio Licul, vlasnik dvije plivarice, Mauros i Mauros 1, kaže da ribe ima jako puno.

 - Ribe ne da ima puno, već previše. To je istina, a naša su dva broda u četiri dana ulovila 125 tona sardela. Zbog toga trenutačno oko Istre ima oko stotinu brodova plivarica. U Puli ih je 36, u Rovinju 30, a ispred Lošinja oko 20 od ukupno 180 plivarica u Jadranu. Sada u rujnu sardela ima jako puno pa se cijena u otkupu kod veletrgovaca vrti od 2,8 do 3,2 kune za kilogram, ovisno o pecaturi. Uglavnom se prodaju pecature koje se kreću između 36 i 40 sardela u kili. Tu nam ribu uzimaju grosisti iz Italije koji je kasnije voze dalje u druge zemlje EU. Mi radimo uglavnom za izvoz dok druge plivarice love sardelu za hranjenje tuna u uzgajalištima. Ostatak ribe ide u preradu, kaže Licul.

Licula smo pitali kako gleda na novi režim lovostaja na sitnu plavu ribu koji kreće uskoro te hoće li taj novi "fermo pesca" utjecati na ribolovnu industriju. Kaže da se stvari neće uvelike mijenjati.

- Mislim da neće biti većih poteškoća tom novom zakonskom regulativom. Za novi lovostaj pred Božić EU je osigurala 10 milijuna kuna za raspodijeliti svim plivaricama. U razdoblju od 2014. do 2020. hrvatski plivaričari su od EU-a dobili 72 milijuna eura subvencije za lovostaj, samo treba vidjeti kako će se taj novac rasporediti. Jer EU jasno ima definirana pravila na što se može traj novac koristiti, zaključio je Licul. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter