U Istri ove sezone 12 policajaca iz pet država

S predstavljanja međunarodnog policijskog projekta
S predstavljanja međunarodnog policijskog projekta

U sklopu projekta "Sigurna turistička sezona" koji MUP provodi od 2006. godine, ove će sezone na području Policijske uprave istarske boraviti 12 policijskih službenika iz Poljske, Austrije, Italije, Slovenije i Srbije, dok će u cijeloj Hrvatske raditi policajci iz čak 17 zemalja.

Pomoć hrvatskim kolegama

Oni će pomoći hrvatskim kolegama u obavljanju svakodnevnih poslova, osobito kada je riječ o poboljšanju komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te unapređenju sigurnosti prometa, najavio je na konferenciji za novinare Dragutin Cestar, načelnik PU istarske, ujedno predstavivši novinarima policajce iz spomenutih pet država. Pritom će ukupno četvero austrijskih policajaca u dva termina biti angažirano u Umagu, dok će se u Rovinju tijekom ljeta izmijeniti trojica talijanskih policajaca. U Puli će sve do 1. rujna raditi dvojica Poljaka, te jedan slovenski policajac u terminu od 13. srpnja do 15. kolovoza. Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima uspostave bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprečavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog međunarodnog kriminaliteta, poput trgovanja ljudima i ropstva, organizirane prostitucije, krijumčarenja ljudima i nezakonite migracije, zloporabe opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Cestar je kazao da turisti ne biraju samo lijepe, nego i sigurne destinacije, što Istra, odnosno Hrvatska, jesu. Projekt je, prema dosadašnjim iskustvima, prepoznat i vrlo dobro prihvaćen među turistima: prema lanjskoj anketi provedenoj među pulskim i rovinjskim turistima, čak 77 posto stranaca i 62,9 posto domaćih ocijenilo ga je odličnim, kazao je Cestar.

U Umagu policijski info punkt

Potvrdio je to i Janusz Tatera, generalni konzul Republike Poljske u Hrvatskoj, koji kaže da Poljska u projektu sudjeluje od 2012. godine. Počeli su s jednom patrolom u Zadru, lani su se "proširili" i na Trogir, a od ove godine jedna patrola prisutna je i u Istri.

- Prema službenoj statistici, poljskih je turista u Istri oko 700.000, ali raspolažem informacijom i da ih je puno više. U našem konzulatu u Zagrebu, gdje je troje zaposlenih, ne možemo brzo reagirati na zahtjeve poljskih turista. Prošlog ljeta pokvario se jedan autobus s 40 turista, temperatura zraka bila je 40 stupnjeva, ljudi su bili bez vode. Nazvao sam poljskog policajca koji je kontaktirao hrvatsku policiju i problem je otklonjen u roku od pola sata. Ovaj primjer pokazuje vrijednost projekta, rekao je Tatera.

Roman Čeh, policijski savjetnik u slovenskom MUP-u, kazao je da i hrvatski policajci, u sklopu zimske turističke sezone, pomažu kolegama u Sloveniji. Prenoseći vlastita iskustva, austrijska policajka Marijana Kaldrmdžić kazala je da će boraviti u umaškim kampovima, gdje se nalazi i policijski info - punkt. Sezona je tek počela, ali je već bilo krađa na plaži, kazala je. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter