U Istri opada broj oboljelih od gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhunac ovosezonske gripe zabilježen je krajem siječnja i od tada se zapaža trend opadanja u prijavama oboljelih. U posljednjem tjednu veljače liječnici opće medicine prijavili su Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli 67 oboljelih, a u prvom tjednu ožujka 41 oboljelu osobu. U cijeloj Europi je niska do umjerena aktivnost virusa gripe, pa je tako i u nas od početka veljače u silaznom kretanju. 
 
Do sada je u Istri prijavljen 2.991 oboljeli od gripe, što je slično broju oboljelih prije dvije godine, kada je u istom razdoblju bilo registrirano 3.594 oboljelih. I tada je kao i sada u cirkulaciji dominirao podtip virusa A (H3N2) koji se malo genetski izmijenio te je stoga zabilježen veći broj oboljelih, ali i smrtnih slučajeva.
 
U Istri, na sreću, ove godine nije bilo umrlih od posljedica gripe. Najviše oboljelih - 1.561 osoba, u radnoaktivnoj je dobi, između 30 i 64 godine života. Među osnovnoškolcima evidentirano je 419 oboljelih; djece predškolske dobi je 276, a starijih od 65 godina 283. Najotporniji na virus gripe ove su godine bili mladi od 15 do 29 godina. Najviše prijava o oboljelima stiglo je s područja Labina (961); zatim Poreča (570); Umaga (477); slijedi Pula (417); Pazin (232) i Rovinj (200), dok je najmanje oboljelih na području Buzeta (93).
 
Što se tiče situacije s gripom u Hrvatskoj, iz HZJZ-a stižu podaci da je do sada u zemlji registrirano 50.601 oboljeli te 19 umrlih. Od posljedica gripe u Hrvatskoj je potvrđena smrt jednog djeteta osnovnoškolskog uzrasta, 13 osoba starijih od 65 godina, a pet umrlih bilo je u radnoaktivnoj dobi.
 
- Zapravo pravi broj umrlih od gripe se teško dozna jer se kod umrle osobe ili nije posumnjalo na gripu ili se ne uzmu na vrijeme uzorci za testiranje. Osobe oslabljenog imunološkog stanja te kronični bolesnici, osobito u starijoj životnoj dobi, u većem su riziku od razvoja komplikacija pa čak i smrtnih ishoda ukoliko obole od gripe. Činjenica je da se većina stanovništva ne cijepi, a mi smatramo da je cijepljenje protiv gripe najefikasnija mjera zaštite. Sljedeća dva tjedna, koliko se još očekuje da će trajati ova sezona gripe, radi smanjenja rizika od zaraze trebalo bi se pridržavati zaštitnih mjera, kaže Branka Sep-Ševerdija, 
epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Puli.
 
U usporedbi s pretprošlom zimom, kada je oboljelih u Hrvatskoj bilo 78.234, uz petero umrlih, te u odnosu na lani kada je oboljelo 21.100 osoba, uz devet 
smrtnih slučajeva, vidi se da je ove sezone gripe, upravo iz razloga što je dominirao podtip virusa A (H3N2) kao i 2014./15. godine, bilo više komplikacija, osobito u starijih osoba, te došlo do porasta smrtnosti. 
 
- Gripa je počela mjesec dana ranije nego što je bilo uobičajeno prethodnih godina te se, na osnovu povijesnih iskustava, očekivalo njeno dulje trajanje i veći broj oboljelih. Toplije vrijeme i dolazak proljeća trebali bi zaustaviti širenje virusa gripe, tim više što će ljudi češće boraviti na svježem zraku, šetati i baviti se sportskim aktivnostima, kaže Sep-Ševerdija. (D. PALIBRK)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter