U Istri interes za energetsku obnovu kuća

Bespovratni poticaji i za solarne kolektore (internet)
Bespovratni poticaji i za solarne kolektore (internet)

"Za projekte obnove obiteljskih kuća ove je godine Fond osigurao sufinanciranje u iznosu oko 160 milijuna kuna, a na energetski učinkovit način obnovit će se 6.000  kućanstava u 180 jedinica lokalne samouprave, što je tri puta više nego u svih devet godina postojanja Fonda", izjavio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond je u travnju objavio Javne pozive lokalnim jedinicama, kako bi što više građana dobilo priliku korištenja bespovratnih sredstava za mjere povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Fond je odobrio sredstva za sufinanciranje programa u 180 jedinica lokalne i regionalne samouprave, čime se u program obnove obiteljskih kuća uključilo 11 županija, 69 gradova te 100 općina, a među njima i Istarska županija.

Iz podataka Fonda vidljivo je da su se dosad uključili Labin, Buje, Buzet, Novigrad, Poreč, Rovinj, Umag, Vodnjan i općine Brtonigla, Buje, Fažana, Grožnjan, Svetvinčenat i Tinjan. Fond sve projekte koje su prijavili istarski gradovi sufinancira u udjelu od 40 ili 60 posto, a kroz program energetske učinkovitosti, Umag primjerice planira obnoviti 40 kuća, a 87 sustava planira  prenamijeniti u obnovljive izvore energije. Ukupna vrijednost tih zahvata iznosi 5 milijuna kuna. 

Slijede Poreč i Buzet koji na svojim područjima planiraju  projekte energetske učinkovitosti na 20 kuća u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, a po broju projekta energetske učinkovitost prednjači i Grožnjan s prijavljenih 20 objekata dok se ukupna vrijednost projekta penje na 750 tisuća kuna.

Grad Labin zatražio je sredstva fonda za 16 objekata u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. U sklopu projekata obnovljivih izvora energije Buzet je zatražio sredstva za 45 sustava u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, a na milijun kuna procijenjeni su projekti u Novigradu i Poreču  kojima se na tridesetak različitih sustava u svakom gradu planiraju realizirati obnovljivi izvori energije.

U Fondu očekuju da će ovim projektima obuhvatiti oko 3.400 kućanstava te da će  istovremeno u obiteljske kuće biti ugrađeno nešto više od 2.600 obnovljivih sustava energije. Primjerice, za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5 posto bespovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter