U Istri dosad legalizirano gotovo 4.000 objekata


U ovoj je godini u Istarskoj županiji, u općinama i gradovima u nadležnosti Županijskog odjela za decentralizaciju, legalizirano oko 2.000 objekata. Od 24.462 ukupno zaprimljena predmeta, dosad ih je riješeno oko 4.000, napominje pročelnik ovog odjela Marin Grgeta. Precizne će brojke, napominje, znati tek po isteku godine. "Rješavanje predmeta" ne znači i da su svi objekti legalizirani, budući da je, od riješene četiri tisuće, za njih stotinjak donijeto rješenje o odbacivanju, odbijanju ili obustavi.

- Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada predano je na rješavanje 4.800 predmeta, ali nemamo informaciju koliko ih je riješeno. Ukoliko je predana nepotpuna dokumentacija, od stranke se zaključkom traži nadopuna. Nemamo podatak koliko je točno takvih zahtjeva s obzirom da se uglavnom radi o zahtjevima koji su najkasnije došli i koji još nisu u radu. U svakom slučaju, puno ih je, kaže pročelnik. Napominje da će vjerojatno još predmeta biti odbijeno.

Predmeti se rješavaju prema datumu primitka. Oni koji su pristigli među prvima uglavnom su kompletirani, a oni predani u posljednjih nekoliko dana zakonskoga roka, nepotpuni ili prazni, pa će se i rješavati posljednji, osim ukoliko stranka ne preda požurnicu zbog opravdanih razloga. Ukoliko stranka objektivno obrazloži da joj je hitno rješavanje predmeta jer čeka sredstva europskog fonda ili kani iznajmljivati objekt, tada će se njegov predmet obraditi prije onih koji su ranije zaprimljeni.

 

- Tkogod pošalje požurnicu, mi taj slučaj riješimo. No, s druge strane puno je onih koji traže da se predmet riješi što kasnije jer nemaju novac za komunalije, kaže Grgeta. Na pitanje kome se treba obratiti s požurnicom ili nekim drugim pitanjem ako je predmet već predan Agenciji, kaže da je požurnicu moguće predati županijskoj službi, odakle će biti proslijeđena u Zagreb. Agencija, veli, ima čovjeka u svakoj županiji koji odrađuje posao na terenu, no administrativni se poslovi obavljaju u Zagrebu. Iako su predmeti u dva navrata slani Agenciji, pročelnik veli da su i ondje probili zakonski rok. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter