U Istri bez pomora pčela, no pčelari pozvani na oprez

Pčele već izlijeću iz košnica
Pčele već izlijeću iz košnica

Unatoč navodima pčelarskih udruga Propolis, Pčelinjak i Hrvatske poljoprivredne agencije o naglom slabljenju pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju, u Istri za sada nema naznaka pomora pčela. Visoke temperature izmamile su pčele iz košnica pa se neki pribojavaju da će promjena temperature, posebno naglo zahlađenje, desetkovati pčelinjake. Međutim, nisu niske temperature pogubne za pčele, već velike oscilacije u temperaturi koje utječu na potrošnju hrane u košnicama, pojašnjava Ranko Anđelini, dipl. ing. agronomije i predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina, koja okuplja pčelare iz raznih krajeva Istre.

"Važno je da pčelari sada budu na oprezu. Iako trenutno nisu potrebne velike intervencije u pčelinjacima, pčele treba ostaviti da miruju. Treba ih što manje uznemiravati i poticati na aktivnosti", poručuje Anđelini.

Svi su pčelari na oprezu i priželjkuju hladnije dane. Pčelama za prezimljavanje niske temperature ne predstavljaju problem. One bez poteškoća mogu podnosi temperature do čak do minus 30 stupnjeva Celzija, jer klupko u koje uzlaze kad zahladni održava temperaturu zajednice. Problem su visoke temperature u ovo doba godine, kada u prirodi nema nektara, a pčele se kreću, troše energiju i zalihe hrane.

Najveći se problemi mogu očekivati u proljeće, kada pčele počnu razvijati leglo i kada matice počnu intenzivno nesti, a nema unosa nektara. Tada pčele naglo troše med, zbog čega ostaju bez hrane i ugibaju. U takvim se slučajevima događaju najveći gubici u pčelinjacima", kaže Anđelini.

"Koliki će biti gubici biti teško je reći, trenutno u pčelinjacima nema velike krize jer pčele još imaju dovoljno zaliha hrane, ali za mjesec dana imat ćemo potpuniju sliku. Idealno bi bilo da nastupi hladnoća i da potraje do ožujka, nakon toga da se temperature dignu i da priroda krene svojim tokom, bez ekstrema koji nas znaju zadesiti u ožujku ili travnju", rekao je Anđelini. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter