U Istri 366 oboljelih od gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 15. siječnja u Hrvatskoj je registrirano 16.918 oboljelih od gripe, a zasad je službena potvrda stigla samo za jednu umrlu osobu od komplikacija gripe. Na području Istarske županije evidentirano je 449 oboljelih. Broj stvarno oboljelih je puno veći, jer se mnogi ne jave liječniku. U prošlom tjednu prijavljeno ih je čak 366, pet puta više nego u tjednu prije kada je zabilježeno 69 gripoznih u Istri. Prevladavaju osobe u dobnoj skupini od 30 do 64 godine, njih je 288, dok je 55 oboljelih u dobi između 20 i 29 godina, a 44 ih je prešlo 65. godinu. Dosad je najviše prijava stiglo iz Labina - 171. Slijede Umag sa 73, Poreč sa 67, Pula s 52, Pazin s 37, Rovinj s 30 i Buzet s 19 oboljelih.

"Svinjsku gripu" nadjačao drugi podtip virusa

- To je tek početak. Očekuje se daljnji porast broja oboljelih jer hladno vrijeme pogoduje širenju virusa budući da ljudi više borave u zatvorenim prostorima, a virus se širi socijalnim kontaktom. U cirkulaciji je dominantan virus gripe A, podtip H3N2. Vrlo je zanimljivo da je gripa ove godine počela ranije i tada je potvrđen podtip A H1N1, pandemijski tip gripe, međutim sada dominira virus A H3N2 i to u omjeru 97 prema tri posto. Treba posebno naglasiti da su zato posebno ugrožene starije osobe, u većem su riziku da dobiju ozbiljniju bolest, odnosno da se pojave komplikacije, što će rezultirati povećanim brojem hospitalizacija, kaže epidemiologinja mr. sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Napominje da je sličan scenarij viđen dvije sezone ranije, s 2014. na 2015. godinu. Lani smo u cirkulaciji imali A H1N1 i manji broj oboljelih, a godinu prije kada je dominirao podtip koji dominira i sada, također je zabilježen velik broj oboljelih. Prošle godine u Istri je bilo 855 oboljelih, a pretprošle čak 4.466. Zato doktorica posebno apelira na starije osobe da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima boravi više ljudi, poput šoping-centara i sličnih okupljališta - radije nek' se drže svoga doma ili izlaze u šetnje na svjež zrak.

- U tijeku je prikupljanje izvješća o cijepljenju protiv gripe. U županijskom Zavodu za javno zdravstvo u Puli do sada smo cijepili 480 osoba. U Istru je u prvoj rundi stiglo 12.480 doza cjepiva, kasnije se to nadopunjavalo. Zbog povećane potražnje, nabavljene su nove količine i u Zavodu još imamo 20-ak doza. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju da se još uvijek vrijedi cijepiti, posebno starije osobe i kronični bolesnici, kaže dr. Sep Ševerdija iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

U središnjici Zavoda u Zagrebu podsjećaju da je ove sezone gripa počela gotovo mjesec dana ranije nego prethodnih godina, što je, povijesno gledano, uvijek rezultiralo duljim trajanjem sezone gripe i većim brojem oboljelih nego kad bi virus u naše krajeve stigao tek u siječnju ili veljači. Vrijeme će pokazati hoće li to pravilo vrijediti i ove godine, ali u Zagrebu potvrđuju da im iz svih krajeva Hrvatske stižu dojave o povećanom broju oboljelih od gripe.

Starije osobe ove sezone najugroženije

- S obzirom da starije osobe imaju veći rizik od razvoja komplikacija gripe, Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti je objavio procjenu rizika od gripe za ovu sezonu, prema kojoj se može očekivati povećan broj hospitalizacija od gripe u odnosu na prethodnih nekoliko sezona. Dodatna je preporuka koju navode, a koju i mi podržavamo, da se kod oboljelih, ako imaju zbog dobi ili kroničnih bolesti povećan rizik za komplikacije, u što kraćem roku primijeni antivirusna terapija inhibitorima neuraminidaze (oseltamivir), neovisno o tome jesu li cijepljeni protiv gripe ili ne, poručuju iz HZJZ-a.

Još se može cijepiti

Cijepljenje protiv gripe HZJZ još uvijek preporučuje, posebno starijim osobama koje se do sada nisu cijepile. Potvrđuju da cjepivo sadrži i A/H3N2 virus koji trenutno prevladava kod oboljelih, ali procjene djelotvornosti ovogodišnjeg cjepiva još nisu dostupne.

"Za njegovu proizvodnju korišten je soj virusa koji je cirkulirao u pretprošloj sezoni kada je prevladavao isti podtip virusa gripe, međutim, već je među izoliranim virusima podtipa A/H3N2 uočen novi soj koji se genetski razlikuje od onog od prije dvije sezone. Zasad nema naznaka da je antigeno različit, što znači da se očekuje da cjepivo štiti i od tog novog soja A/H3N2 virusa koji cirkulira", poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter