U Istri 22 nova majstora

Podjela majstorskih diploma u obrtničkoj komori
Podjela majstorskih diploma u obrtničkoj komori

Nakon položenog majstorskog ispita i stjecanja majstorskog zvanja u zimskom roku 2013. godine, u prostorijama Obrtničke komore Istarske županije održana je podjela majstorskih diploma za 22 kandidata.

Među njima je 11 frizera, jedan zidar, po dva vodoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije, jedan plinoinstalater, tri stolara, dva elektroinstalatera, jedan graditelj brodova i jedan automehaničar.

Diplome su novim majstorima uručili predsjednik županijske Obrtničke komore Mario Paliska i tajnik Eros Sorić uz stručnu suradnicu za obrazovanje pri komori Vesnu Božac.

- Osobni poduzetnički razvoj i cjeloživotno obrazovanje preduvjet su za dostizanje najvišeg dometa u određenom zanimanju, a to je majstorsko zvanje. Takva su zvanja vrlo cijenjena u Hrvatskoj, ali i u Europi, a stjecanjem majstorske diplome stječe se mogućnost samostalnog obavljanja obrtničkih djelatnosti, vođenje obrta te daljnje napredovanje u struci.

Radom, a prateći pritom razvoj tehnike i tehnologije, spajajući teorijska i praktična znanja te trudom i zalaganjem, osigurat ćete primjerenu egzistenciju svojim obiteljima, ali i doprinijeti gospodarstvu u cjelini. Također, vjerujemo da ćete svoje znanje nesebično prenositi naučnicima te ih odgajati u odgovorne i radno sposobne, poručio je ovom prilikom novopečenim majstorima predsjednik Paliska.

Obrtnička komora ima javne ovlasti na području obrazovanja za obrtništvo u smislu organiziranja majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti te provodi postupak izdavanja dozvola (licenci) za izvođenje praktičnog dijela naukovanja.

Majstorski ispiti se u Obrtničkoj komori Istarske županije održavaju već 17 godina. Otada su održana 33 ispitna roka u kojima je majstorsko zvanje steklo 886 osoba u zanimanjima stolar, mesar, kuhar, slastičar, natkonobar, autolimar, automehaničar, frizer, kozmetičar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, soboslikar-ličilac, fotograf, zidar, fasader, klesar, graditelj brodova, elektroinstalater, plinoinstalater, kovač i trgovac. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter