U Istri 13 % nekretnina s A+ energetskim certifikatom

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Među više od 150 tisuća nekretnina oglašenih na Njuškalu najviše je onih s energetskim certifikatom B, svega četiri posto svrstano je u energetski razred C, a u najnepovoljnije razrede G i F po tri posto nekretnina.

Energetski najpovoljnijih nekretnina, koje se nalaze u najvišem razredu A+, među svim je oglašenim nekretninama svega dva posto.

Certifikat je uvjet prodaje

No, takvih je nekretnina u Primorsko-goranskoj županiji čak 41, a u Istarskoj županiji 13 posto, jednako kao i u Splitsko-dalmatinskoj i Gradu Zagrebu. Nekretnina u razredu A je pak 10 posto. Energetski razred je indikator energetskih svojstava koji ovisi o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, a prema kojemu su nekretnine u razredima A i A+ energetski najpovoljnije.

Među nekretninama svrstanim u A+ razred 58 posto je stanova i 15 posto kuća oglašenih na prodaju, 10 posto stanova i jedan posto kuća koje se iznajmljuju, 9 posto nekretnina za odmor koje se prodaju, 4 posto poslovnih prostora koji se iznajmljuju te 3 posto onih koji se prodaju.

Certifikat je nužan onima koji prodaju nekretnine, a one s višim razredom među potencijalnim kupcima izazivaju veći interes te imaju bolje šanse za prodaju u kraćem roku budući da viši razred jamči manju potrošnju toplinske energije. Na energetski razred nekretnine utječe niz faktora poput debljine zidova, kvalitete materijala gradnje i prozora. No, puno ovisi i o referentnom klimatskom podneblju. Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg Primorsko-goranska županija bilježi najveći broj nekretnina s izraženim energetskim certifikatom A +.

Stolarijom do višeg razreda

"Vezano za referentno klimatsko podneblje, Hrvatska je podijeljena na dvije regije, Kontinentalnu Hrvatsku s referentnom postajom Karlovac te Primorsku Hrvatsku s referentnom postajom Šibenik. Primorsko - goranska županija, spada u Primorsku Hrvatsku, tako da se energetski razred u njoj, sukladno sadašnjem Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, određuje prema postaji Šibenik. No, budući da je ondje klima ipak hladnija od šibenske, ondje se grade zgrade s boljom toplinskom izolacijom. To u smislu izračuna energetskog certifikata (po referentnom Šibeniku) rezultira boljim energetskim razredom", objasnila je dipl. ing. Dijana Krešić, ovlašteni energetski certifikator Njuškala.

Poboljšanje energetske učinkovitosti nekretnine može se postići provođenjem mjera kao što su toplinska izolacija ili promjena stolarije te primjena obnovljivih izvora energije. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter